Andra resan till Folkestone är den första delen i en trilogi om unga Nina från Hässelby och det är en delvis självbiografisk skildring från sextiotalet. Åsa Moberg kom ut med den första boken 1981. Constant Reader har gett ut boken i nytryck 2015.
Nina drömmer sig tillbaka till Folkestone där hon var med en gruppresa förra sommaren. Nu ska hon åka dit ensam med flyg och bo hos samma familj. I Folkstone är det inte alls som året innan och Nina känner sig ensam och längtar hem. Men så träffar hon Derek, en fantastisk engelsman som tar hennes oskuld och som hon är oerhört förälskad i. Men sex är allt annat än skönt och hon undrar vad det är för fel på henne. Väl hemma i Sverige längtar hon efter att Derek ska komma och hälsa på, men när han väl gör det blir inget som hon tänkt sig.
Nina är bara 14 år och fyller 15 under hösten. Hon har ingen erfarenhet av sex och knappt några kunskaper heller. Hon har aldrig onanerat och vet inte hur det ska kännas. Männen som vill ha sex med henne, för det är även en man före Derek, tror att det är hänsynsfulla, men har ingen förståelse för att det gör ont att det inte är skönt. De tror för mycket på sin egen förmåga. Tyvärr tror jag att mycket i detta finns kvar hos många män än idag. Jag har egna erfarenheter av män som inte förstår samspel utan bara är ute efter själva penetrationen och utgår ifrån att det ska funka och att det ska vara skönt utan att ta någon som helst hänsyn. Jag tycker att Moberg skildrar sexualiteten hos den unga Nina mycket bra och trovärdigt.
I övrigt tyckte jag att boken var lite seg och eftersom jag läste dåligt på baksidan så fattade jag inte vilken tid det handlade om. Jag fick lite ledtrådar såsom gå i skolan på lördagar, men det var inte förrän Kennedys död som jag fattade. Det var föräldrarnas konservatism som jag inte fick ihop med 1981 då boken var skriven. Men en bra skildring av en ung kvinnas sexualitet är det och trots att det utspelar sig på sextiotalet är den skrämmande aktuell.
3 kommentarer
När jag läste recensionen 1981 tänkte jag att boken var aktuell, för rädslan för atombomben hade kommet tillbaka med full kraft 1981. Recensionen beskrev att flickan ville bli av med oskulden innan världen genom atombomberna gick under.
Författare
Ah! Jag tänkte länge att det var slutet på sjuttiotalet eftersom det handlade mycket om Sydafrika. Och att hon fick åka på språkresa, även om denna andra resa var lite mer oorganiserad.
Ja det låter ju mycket 1970-tal.