Recension: Lleshanaku, Luljeta; Negative space; 2018

Jag hittade Luljeta Lleshanaku från Albanien på listan över östeuropeiska författare att läsa. Diktboken Negative space fanns på Amazon att köpa till kindle-appen så jag slog till. Författaren är född och uppvuxen i husarrest i Albanien och fick inte publicera sina dikter förrän på 90-talet.

Luljeta Lleshanaku är född 1968 och var alltså 22 år 1990, då den politiska friheten blev något större i Albanien. Efter att inte ha fått utbilda sig, kunde hon nu gå på universitetet i Tirana. Hon har en karriär inom journalistisk och som poet betraktas hon som mycket originell, inte bara i hemlandet.

Dikterna handlar mycket om stalinismen och hur den påverkade människor. Luljeta Lleshanaku tillhör den första generationen i Albanien som skildrar just vilken skada som socialismen gjorde. Hennes tid i husarrest skriver hon om i dikten Via Politica.

I grew up in a big house
where weakness and expressions of joy
deserved punishment.
And I was raised on the
via politica
with the grease of yesterday’s glories,
a thick grease collected under arctic skies.
I was lit up. My notebooks, my hair, my
heart reeked of smoke.

Det var trevlig läsning, och jag uppskattar regimkritisk poesi. Det här var något av det bättre jag läst i den genren. Roligt också att läsa poesi från Albanien, det gör jag inte precis varje dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.