På internationella kvinnodagen i år gavs boken 179 år av ensamhet ut på Albert Bonniers förlag. Det är handelsforskarna Jenny Lantz och Linda Portnoff som samlat tio kvinnliga forskare som berättar om sin tid på Handelshögskolan i Stockholm.
Många kvinnor på Handels känner sig ensamma och utstötta. De tas inte på allvar, blir alltsomoftast mainsplainade av någon äldre professor och blir inte alltför sällan tagna för sekreterare. Många känner att de behöver olika strategier för att överleva en personalmiddag. I 179 år av ensamhet får vi följa tio personliga berättelser om hur kvinnor har upplevt livet som lärare på Handels och det är skrämmande berättelser. En kvinna berättar om när hon äntligen fick en mentor som tog henne till sig. Hon var överlycklig ända till han försökte kyssa henne. En kvinna berättade för en äldre professor emeritus om sin forskning och fick svaret: ”Jaja, du är i alla fall söt att se på”. Han tyckte förmodligen att det var en komplimang. En tredje kvinna, som är adopterad från Korea, får ofta höra hur sexig hon är av sina manliga kollegor.
Den feministiska forskningen som bedrivits på Handels under ledning av Anna Wahl (som också skrivit i boken) har flyttat till KTH. Ett mediedrev emot den 2004 gjorde det ohållbart för dem att vara kvar. Ledningen på Handels tog dem inte i försvar utan tyckte snarare att de personliga påhopp som riktats mot Wahl skulle bemötas i en öppen debatt på skolan.
Läs den här boken och förfasas! Det är 2016 nu och fortfarande tycker manliga rektorer och professorer inte att jämställdhet är viktigt, detta på en av landets bästa universitet. Vi ska vara otroligt glada över det arbete som Jenny Lantz, Linda Portnoff och Anna Whal mfl gör och trots att de ser ut att jobba i motvind så är deras framsteg viktiga för hela samhället.
Övriga författare i boken är: Karin Svedberg Helgesson, Sara Rosengren, Emma Stenström, Pia Höök, Pernilla Petrelius Karlberg, Charlotte Holgersson och Lin Lerpold.