Recension: Lagerlöf, Selma; Fyra noveller från Novellix; 2016 (1911-1917)

Fyra noveller av Selma LagerlofNär jag var på Novellix nobelnovellmingel i december så delade de ut Selma Lagerlöf-noveller från deras Lagerlöf-ask. Förlaget får förlåta mig, för jag kunde inte låta bli att ta en av varje. De noveller som ingår i asken är Tjänsteanden (1911), Vägen mellan himmel och jord (1914), Dödskallen (1914) och Frid på jorden (1917).

Jag måste erkänna att jag inte är helt såld på Selma Lagerlöfs författarskap. Jag förstår såklart hennes storhet och hon har skrivit en av mina favoritböcker som tonåring, Kejsarn av Portugallien. Men när det kommer till klassiker som Gösta Berlings saga så är det inte en bok jag gärna återkommer till. Novellerna i den här asken var lite i den andan med människor på landet och övernaturliga händelser. Det är som små sagor. I Vägen mellan himmel och jord är till och med Överste Beerencreutz från Gösta Berlings saga med.

En av novellerna Frid på jorden, fastnade jag dock för. Den handlar om en försvunnen syster som återkommer i eländigt skick. Hon var inte död, hon hade blivit bortrövad och hållits vid liv. Det var den mest feministiska av novellerna och den var mycket känsloladdad.

Trots att jag inte uppskattar Lagerlöfs skrönor och övernaturliga inslag tyckte jag om att läsa den här lilla novellasken. Nu ska jag gå på nästa ask som står i min bokhylla. Väljer mellan Agatha Christie, Astrid Lindgren och brittiska klassiker!

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.