Recension: Kumerdej, Mojca; Under the surface; 2008

Angels beneath the surfaceJag har läst noveller ur den amerikanska novellsamlingen Angels beneath the surface som innehåller noveller av samtida slovenska författare. Jag har läst de kvinnliga författarna och recenserar de novellerna.

Mojca Kumerdej är en stor samtida författare i Slovenien och därför vill jag verkligen recensera hennes novell Under the surface, även om det bär mig emot. Det är en fint skriven berättelse, men innehållet är så förfärligt att jag nästan inte klarar att skriva om det. Den är skriven i jagform och huvudpersonen är en mamma som inte riktigt kan känna kärlek till sitt barn. Hon längtar tillbaka till tiden som var innan hon föddes. En dag ser hon dottern fara ut i vattnet av en våg och istället för att skrika på pappan som somnat låter hon henne drunkna.

Jag vill verkligen tolka den här novellen symboliskt, jag vill inte tro att mammor gör så mot sina barn (även om jag förstås vet att så är fallet, alla människor är inte goda). Det måste handla om kärlek och svartsjuka personifierat i det som är det mest tabubelagda, att inte älska sitt barn tillräckligt mycket. Moderskapet är inte så lätt som alla vill ha det till och kärlek kan vara komplicerat, även till ett barn. Men att det skulle gå så långt att en människa ser på när ett barn dör, det hoppas jag inte sker i verkligheten.

Läs mer: Adlibris, Bokus

1 ping

  1. […] Dominikanska republiken Guyana Honduras Jemen Kazakstan Kosovo Luxemburg Malawi Malta Singapore Slovenien Taiwan […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.