Jag läser just nu en bok om Bangladesh skriven av en svenska (Innan floden tar oss av Helena Thorfinn) och jag tänkte att det då passar bra att parallellt läsa något från Bangladesh skriven av en författare därifrån. Jag började med novellen Sultana’s dream av feministen Rokheya Shekhawat Hossein. Den publicerades ursprungligen i The Indian Ladies’ Magazine 1905 och finns att läsa här.
Sultana’s dream är en mycket tidig feministisk science fiction där könsrollerna är omvända. I drömmen kommer den kvinnliga sultanen till ett kvinnoland där männen är inlåsta och kvinnorna regerar. De har kommit dit utan att bruka våld, bara genom att använda sin hjärna och kvinnliga list.
Det var verkligen roligt att läsa denna feministiska skrift från förra seklets början. Så bra och så progressiv! Det är klart, det fanns spår av religiösa gammaldags föreställningar om sex och renhet, men jag tycker det kan passera med tanke på året texten är ifrån. Jag hade inte hört talas om författaren tidigare och blev mycket positivt överraskad av novellen. Det är det som är det så fantastiska på mitt fokus på världen, att jag får läsa om feminister och kvinnohistoria som jag inte känt till tidigare. Fler borde göra det!