Recension: Gether, Christian (red); Gerda Wegener; 2017

Gerda WegenerGerda Wegener var en dansk konstnär. Hon har på senare tid blivit känd för att hon var gift med Lili Elbe, den första person som genomgick en könskorrigering. Detta har filmats nyligen i The danish girl. Men Wegneres konstnärskap behöver inte någon Hollywood-inramning, det står sig bra i sig självt.

Den bok jag har läst är en utställningskatalog från konstmuseet Arken i Köpenhamn. De hade nyligen en utställning med Gerda Wegeners verk. Jag köpte boken på samma utställning på Millesgården i mars och läste den på danska. Boken tar upp Gerdas och Lilis liv, men fokuserar på Gerdas konst.

Gerda Wegener var banbrytande och kontroversiell. När hon började måla vackra kvinnor med mycket smink och stora hattar var det meningen att konst var vackra landskap och bönder. Gerda slog igenom i Frankrike och Center de Pompidou köpte verk av henne. Hon var även satirtecknare i en tidskrift där hon tecknade erotiska motiv. Gerda var gift med en man som till en början gärna gick i kvinnokläder, men senare visade sig vara en kvinna. Detta störde inte Gerda det minsta. Hon stod helt och hållet vid sin makes sida under alla operationer. Hon gifte visserligen om sig med en man efter att hon och Lili Elbe gått skilda vägar, men i konsten kan man se att hon drogs till det könsöverskridande. Den erotiska konsten har fokus på kvinnlig onani eller sex mellan två kvinnor.

Jag älskar utställningskataloger! Först ser jag utställningen och sedan kompletterar jag och fräschar upp med katalogen. Jag tyckte att den här från Arken gav en kompletterande bild av Gerda Wegeners liv och konst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.