Recension: Abbas al-Iryani; Ramziya; Her apparent; 1981 (?)

Arab women writersRamziya Abbas al-Iryani var författare och feminist från Jemen. Hon gick bort 2013. Novellen Her apparent ingår i boken Arab Women Writers (Dayla Cohen-Mor, red).

En dotter ar givit sig av och kvinnorna skvallrar i gränden. Det påstås att hon gett sig av med några män. Allt är förstört och hon har inte längre hedern i behåll. Då kommer hennes far och skäller ut kvinnorna för att de skvallrar för mycket. Mitt i utskällningen dyker hon upp och istället för att straffa henne välkomnar pappan henne med orden: Där är hon ju, hon har inte alls försvunnit! I centrum för historien står en kvinna som inte heller gillar skvallret och försöker tala sina väninnor till rätta.

En kort och kärnfull novell om hur den sociala kontrollen är avgörande för många kvinnors framtid. Den slutar med en novell-aktig knorr och det var lite roligt att flickan kom undan straff. En progressiv far eller i alla fall en far som inte hade önskan att straffa sin dotter, gjorde det möjligt. Det är en feministisk novell och den är mycket bra.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.