Recension: Lindgren, Astrid; Vi på Saltkråkan; 1964

Vi på SaltkråkanJag lovade i måndags att även om Astrid Lindgren har skrivit många fantastiska barnböcker och den här Barnboksveckan skulle handla om andra författare, så ville jag ändå att hon skulle vara med på ett hörn. Därför skriver jag nu om min absoluta favorit, Vi på Saltkråkan.

Det är väl ingen som inte kan sin Saltkråkan så jag ska inte sammanfatta handlingen. Saltkråkan är en ö med få bofasta och antalet människor, även under sommarhalvåret, är tämligen begränsad. Alltså får barnen och ungdomarna leka med dem som finns där och det gör att det blir ett mer jämställt. I Saltkråkan leker Tjorven och Pelle på lika villkor, precis som Teddy, Freddy, Johan och Niklas. Det är klart att Malin som ställföreträdande hushållerska till änkemannen och hennes far Melker, är väl stereotyp och inte särskilt modern, men så är ju boken också skriven 1964. Barnen och ungdomarnas lek över könsgränserna och att tjejerna får vara minst lika tokiga och initiativtagande som pojkarna tycker jag gör boken mest läsvärd ur genussynpunkt .

Utöver allt genustänk så är det en underbar berättelse om livet i skärgården och barnen på Saltkråkan är och kommer nog alltid av vara mina favoriter bland alla Astrid Lindgrenfavoriter.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.