Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Bloggstafett: Skåhlberg, Anette & Dahlquist, Katarina; Andnöd; 2013 - Feministbiblioteket

Bloggstafett: Skåhlberg, Anette & Dahlquist, Katarina; Andnöd; 2013

AndnödIdag har många bloggar skrivit om Boken Andnöd av Anette Skåhlberg och bilder av Katarina Dahlquist. Boken är den första i Sagolikt förlags serie om Nollja och människofolket (men en fristående fortsättning på Maya och havsfolket) och den är en lättläst bok för barn som börjat att läsa själva. Många av Skåhlberg och Dahlquists böcker är sagor om människor på gränslandet till övernaturliga väsen och så är även Andnöd. Detta är inget som tilltalar mig som vuxen, eller som tilltalade mig som barn, men jag ska ändå försöka skriva en rättvis recension.

Det första jag tänkte på var formen. Den är mycket kort och den slutar innan så värst mycket har hunnit hända. Den är lättläst och vänder sig till en läsekrets som är nybörjare på läsning och som sådan är den mycket bra. Ett barn som är ovan vid att läsa kan lätt känna att en stor och tung bok är jobbig att ta sig an (det kan vuxna läsvana också tycka, kanske jag ska tillägga). Det är viktigt att barn lär sig läsa och lär sig att älska litteratur och Sagolikts lättlästa serier är en bra väg in. Jag funderade dock lite på om de inte var FÖR lättlästa. Det var intressant att läsa vad Sandra, som är bibliotekarie, hade att säga om vilka som läser böckerna.

Handlingen i Andnöd börjar med Nollja som är allergisk mot vatten och det kommer fram att hon egentligen är en sjöjungfru och att hennes syster också är det, men att hon bor under vattnet och inte har synts till på nio år. En dag får hon andnöd och hennes föräldrar ska försöka hitta alger som hon kan andas med. Hennes syster kommer hem för att rädda henne.

Jag tycker om Skåhlbergs sätt att beskriva sina huvudpersoner och i Andnöd är det ett vackert porträtt av en flicka som längtar bort. Det enda som lite störde mig var det här med algerna som behövdes för att andas under vatten. Jag kan min Harry Potter och det kändes lite taget därifrån. Man ska aldrig kopiera mer kända författare, det blir sällan bra. Men utöver det så var det en spännande historia som lovade mer.

Läs mer: Adlibris, Bokus

De andra recensionerna i bloggstafetten:

Boktjuven
Prickiga Paula
Västmanländskan
Boktok
Sandras boktankar
Fantastiska berättelser
Stories from the city
(inte så) anonyma biblioholister

1 ping

  1. […] « Bloggstafett: Skåhlberg, Anette & Dahlquist, Katarina; Andnöd; 2013 […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.