Rand, Ayn; Och världen skälvde; 1957

Och världen skälvdeDenna bok fick jag höra från flera håll att den kunde läsas feministiskt. Hur skulle en nyliberal bibel kunna vara feministisk? Jo, här handlar det om huvudperson Dagny Taggart som är den fantastiskt framgångsrika kvinna som klarar det som ingen man i hennes omgivning klarar. Hon har fått stå tillbaka för en mindre duktig bror, men visar sig vara mycket bättre på att driva företag. Hon går alltid sin egen väg och hon är den som lyckas. Boken skildrar med andra ord en modern, framgångsrik kvinna i 50-talets USA, men boken är också en slags 1984 som beskiver väldens väg mot undergång och världens räddare är så klart en man. Boken skildrar också en kvinna som är sexuellt frigjord och som har många olika sexpartner. En stark kvinna gör inte en feministisk bok och även om Dagny Taggart en otroligt spännande romanfigur så är det inte tillräckligt för Feministbiblioteket.

UPPDATERAT

Jag har omvärderat och Och världen skälvde är nu en del av Feministbiblioteket.

2 kommentarer

2 pingar

    • Andreas1 december, 2009 kl. 08:34
    • Svara

    Dagny Taggart har sex med två män under den tid boken utspelar sig och via flashbacks får vi veta att hon tidigare legat med ytterligare en. En kvinna i trettioårsåldern som totalt har haft sex med tre män kan väl inte sägas ha haft ”många olika sexpartners”?

  1. Haha, det ser man vad man är färgad av gamla könsrollsmönster. Men för att vara en kvinna i en 50-talsroman kan man väl ändå säga att tre sexpartners utanför äktenskapet är fler än genomsnittet?

  1. […] tolkas som feministiskt, men av författaren själv inte anses vara det. Som exempel kan jag nämna Och världen skälvde av Ayn Rand. Boken skulle jag utan att blinka recensera här (och inte bara under övrigt) om det […]

  2. […] som finns där kommer tre gå in i det vanliga biblioteket och en utgå helt. Brott och Straff och Och världen skälvde får ingå som fullvärdiga feministiska böcker, liksom statsministerboken om Nils Edén som […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.