Recension: Jansson, Lin; Ragga som du shoppar; 2018

Ragga som du shopparJag var egentligen inte alls sugen på att läsa Ragga som du shoppar av Lin Jansson (Forum). Jag kändes inte som målgruppen och när Linda Enligt O sa att hon kände sig gammal när hon läste den, valde jag att strunta i den. Men så blev jag övertygad att läsa den av samma Linda som tyckte att den ändå var läsvärd. Så blev jag sjuk och behövde något lättsmält och jag tillbringade dagen i sängen och de stunder jag var vaken sträckläste jag boken.

Lovisa bor ihop med två kompisar i Göteborg och jobbar på den oinspirerade affären Friluftsliv & Fritid i Nordstan. Hon får där tampas med den gnälliga personalchefen Lukas och den vedervärdiga Ulla. Men Adrian får henne att ändå vilja gå dit. Men så blir hennes syster svårt sjuk i depression och Adrian verkar inte riktigt vara den Lovisa trott och det går inte riktigt åt det håll som hon tänkt.

Lovisa har ganska sjuk humor och hon delar den med sina vänner, som hon träffar ofta och har en nära relation till. Lukas delar den också, men de hatar varandra och använder ofta humorn för att vara så elaka som möjligt, med en viss glimt  ögat. Det är också genom skrattet som Lovisa försöker att nå sin självmordsbenägna syster. Men vad händer när man inte har samma humor? Går det att ha en fungerande relation? De frågorna ställs på sin spets i den här ganska galna boken.

Jag kände mig också lite gammal, men det är ändå en fin bok om kärleken till sina vänner och sin familj. Det handlar också om förälskelse och trånande, men Lovisa får tillslut nog av all förälskelse på håll och tar tag i saken. Hon går på en väns gamla fylleråd att ragga som hon shoppar och det funkar, i alla fall till en början. Lovisa är dessutom än utomordentligt sympatisk huvudperson, galen men sympatisk.

Det här var precis vad jag behövde just nu! En bra kärlekshistoria i en bok med ett visst djup och där trånandet inte är allt. Jag tyckte mycket om delen där Lovisa försöker hjälpa sin deprimerade syster på sjukhuset. Sedan är det fantastiskt att humorn får spela en nyckelroll. Utan samma humor fungerar inte kärleken är en bra budskap som jag tror stenhårt på. Mycket roligt också att läsa en bok om Göteborg, staden jag pluggade i och bodde i åtta år av mitt liv.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Boktokig, Västmanländskan, Stories from the city, Fantastiska berättelser

2 kommentarer

  1. kul med göteborgskt, ska hämta den på biblioteket i kväll.

    1. Ja, det var roligt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.