Psykolog är ute och yrar i nattmössan om genus

Först blev jag förbannad, sen blev jag uppgiven, men sedan funderade jag en stund och tänkte på vad det egentligen stod i texten. Jag pratar psykologen Alf B Svenssons (ej att förknippa med politiken Alf Svensson) text i dagens Aftonbladet.  Vi ska sluta att göra barn könsneutrala är uppmaningen och motfrågan blir naturligtvis: När har vi någonsin försökt att göra det?

Vi ska inte använda hen (som är ett praktiskt ord när man vill ersätta han/hon, men det har psykologen Alf inte fattat), flickor får inte använda rosa (vilken flicka undrar jag, för alla flickor jag har träffat har rosa, alla) och alla barn ska ha könsneutrala namn (allvarligt, hur många barn handlar detta om?). Sedan kallas vi för genusfundamentalister. Numer kallar jag psykolog-Alf och alla hans meningsfränder för antigenusfundamentalister.

Det som förespråkas i artikeln är att kompensera pojkar och flickor för det som är typiskt för deras kön, blygsel för flickor och ilska för pojkar. Det är något som förespråkas även hos många feminister, dvs kompensatorisk undervisning i förskolan. Om man får tro kommentarerna på denna blogg är det lika med helvetet. Jag förespråkar inte sådan undervisning, men jag tror på att alla barn som är för blyga eller för arga, måste få hjälp att fungera bättre, oavsett kön.

Jag tycker att antigenusfundamentalisterna borde förklara sig. Varför ska vi behandla barn olika efter vad de har mellan benen och inte efter hur de är som individer? Ingen forskning i världen kan väga upp för att man i individfallet skulle behandla en utåtagerande flicka för sin blygsel eller en blyg liten pojke för sin ilska. Så varför ska man klumpas ihop som kön? Observera att jag här inte förnekar att det skulle finnas könsskillnader på ett generellt plan. Psykolog-Alfs missuppfattning är att blanda ihop generella slutsatser med individuella lösningar. Vi feminister vill att alla barn ska behandlas lika generellt och såklart olika individuellt, eftersom alla är olika.

Jag har som sagt funderat ett varv till och undrar om det inte handlar om en dold agenda hos antigenusfundamentalisterna. De vill helt enkelt få folk att tro att feminister förespråkar könsneutralitet. De vet att det är impopulärt och för att få med sig den stora massan så utmålar de feminister till sociala ingenjörer som vill utplåna alla dockor och leksaksbilar och som vill bestämma vilken färg ditt barn får och inte får ha på tröjan. Det är effektivt för vart vi än vänder oss kan vi få höra ”mitt barn är inte ett hen” eller ”varför klär DU din son i blått/din dotter i rosa”. Därför måste vi berätta vad vi står för. Hela tiden.

Och hen, jag är ledsen antigenusfundamentalister, men slaget är förlorat. Det är redan för etablerat.

3 kommentarer

  • Jenny Bredahl28 januari, 2013 kl. 11:28
  • Svara

  Åh så bra skrivet! Vad glad jag blir och så rätt du har!

  1. Tack! Vi får hjälpas åt att sprida den sanna bilden av genus.

  • Jonte3 februari, 2013 kl. 09:16
  • Svara

  ”Vi feminister vill att alla barn ska behandlas lika generellt och såklart olika individuellt, eftersom alla är olika.”

  men om det finns generella skillnader mellan pojkar och flickor måste det väl innebära att det är ok vi behandlar dom olika generellt? Så blir ju fallet om vi behandlar barn efter hur dom är som individer och generella skillnader finns.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.