Det är tydligen ok att mobba folk i demokratins namn

Detta är så dumt att jag nästan vill gråta. Astrid 14 år klagade på den hemska väggmålning som skolan har vid personaltoaletterna:

Foto: Astrid Johansson

Hon anser att bilden ovan är stötande och alla kan vi se att den trivialiserar sexuella trakasserier. Man skulle kunna tro att det är lätt att förstå Astrid, men hon möttes enbart av oförstånd från skolledning. I intervjun med Malin Michea, redaktör på Sourze, som jag länkade till ovan, säger Astrid att ingen pratade direkt med henne, men att en lärare initierade en undersökning när hon var sjuk. Undersökningen stoltserar skolan med bredvid målningen och den säger att 98% av eleverna gillar målningen och 99,1% mår inte dåligt av den. Rubriken är ”Elevdemokrati”. Men så bra! Om 99% på en skola kommer fram till att de ska mobba den enda som är kvar, är det ok då? Precis som Malin Michea skriver så känns alltihop som mobbing mot just en person, den enda på skolan som vågade säga till. Och hon är bara 14 år.

Var finns de vuxna? Rektorn Agneta Hedenström tycker att den är rolig och ser inte problemet. Läraren som gjorde undersökningen tyckte att det räckte med att en majoritet tyckte att den var ok. Med andra ord tar ingen ansvar. Nu kan vi se den stora farligheten med elevdemokrati. Det är bra om elever kan vara med och påverka sin vardag, men de är inte vuxna och kan inte vara med och fatta alla beslut. De ska exempelvis inte bestämma om en elev ska mobbas eller inte. Jag tror att vi alla är rörande överens om detta, men uppenbarligen tycker vissa vuxna inte att man bör ta en elev på allvar som tar illa vid sig av en skämtmålning och att det går att rösta om den ska finnas kvar eller inte.

Jag tycker att Agneta Hedenström och alla lärare på Tunaskolan i Luleå borde ta sitt vuxenansvar. Och alla ni som förespråkar mer elevdemokrati borde fundera ett var till hur bra den idén verkligen är.

20 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

  • NCF29 januari, 2013 kl. 09:34
  • Svara

  Och ffa är det sjukt att man bredvid målningen hänger upp kommentarer folk har yttrat om det BARN som kritiserat ’konstverket’ (sen ställer man sig frågande till hur urvalet av de deltagande har sett ut i den här enkätundersökningen. Astrid verkar t ex. inte ha deltagit.).

  1. Ja det var också helt sjukt! Det är regelrätt mobbing och att rektorn är med på noterna gör att hon borde söka ett nytt jobb snarast.

 1. Jag skulle säga att problemet är inte elevdemokratin, snarare vad eleverna fått lära sig att demokrati är. Majoritetsbeslut är bara en del av ekvationen. En annan del är möjligheten att stå upp för sina åsikter utan att bli straffad för det. Problemet är väl att inte ens skolan tycks ha fattat den delen :/
  Så… jag skulle snarare argumentera för mer demokrati för eleverna, men vara noga med att påpeka att det inte bara gäller röstning utan även förutsättningarna för fri åsiktsbildning.

  1. Jag håller med om att det är viktigt att lära ut vad demokrati är och att det inte vara inbär omröstningar, men jag tycker fortfarande att elevernas inflytande ska begränsas till saker som inte betyder jättemycket. Elevmajoritet i styrelser som tillsätter nya lärare är ett fullkomligt vansinnigt förslag till exempel. Barn är barn och ska inte fatta beslut som kräver en vuxen.

  • zzzz29 januari, 2013 kl. 11:20
  • Svara

  Så alltså alla som inte tycker som feministbruden har fel alltså.
  Detta är typiskt feministlogik, en klar majoritet tycker det är ok då ska den få stanna där, så enkelt är det. Gillar ni det inte kan ni dra till något annat land.

  ””. Men så bra! Om 99% på en skola kommer fram till att de ska mobba den enda som är kvar, är det ok då? ”
  Feministiskt resonemang i ett nötskal, jag vet inte om jag ska tjuta eller ta livet av mig. Jag trodde att mänskligheten hade evolverat längre än så.

  1. Underbar kommentar! Antifeministen visar sitt rätta ansikte som antidemokrat.

    • zzzzz3 februari, 2013 kl. 10:51
    • Svara

    Som antidemokrat? Är du seriös nu? Var det inte så att det till o med var en röstning om just detta? Som DU inte vill följa dig efter. Vem är det som är antidemokrat här hörru?

    Förklara för mig nu, hur kan du få det till att jag är antidemokrat när du själv vägrar rätta dig efter vad eleverna själva vill?

   1. Du vet inte vad demokrati är. Det handlar inte bara om omröstningar. Det finns något som kallas minoritetsskydd också och du verkar inte känna till det eller bry dig om det. Du tycker att det är ok att mobba någon för att en majoritet vill det. Det är inte demokrati.

    • zzzzz3 februari, 2013 kl. 10:55
    • Svara

    Måste vara väldigt svårt att inse att det bara är en person per skola som ligger på samma intelligens som genusisterna. I princip 100% var för detta, dom få som röstade emot var vän till tjejen. Detta kan även härledas till feminismen. Bara 1% av tjejerna i skolorna är feminister och resten är antifeminister. Gud vad skönt. Snart har denna pest dött ut.

   2. Du skriver det ju själv. Det var inte 100% som tyckte att målningen var ok. Tycker du att man ska rösta om saker folk kränks av? Kan man ha judiska karikatyrer på väggen för att 80% på en skola vill det? Är det demokrati?

 2. Det där är ju en felanvändning av ordet demokrati. Det jag fick lära mig om demokrati i skolan var att demokrati INTE var lika med att majoritetens vilja gäller. Ifall majoriteten av alla elever skulle rösta för att en grupp elever var det fritt fram att mobba, så skulle det inte vara demokratiskt. I det här fallet ska alltså skolan fortsätta kränka 0,9% av eleverna för att 98% av eleverna tycker det är okej. Jättedemokratiskt.
  Demokrati betyder folkstyre vilket inte kan kokas ner till en röst per skalle utan att alla ska ha samma möjligheter och trygghet att delta i samhället. I det här fallet utlyste de ju t.o.m. omröstningen när Astrid inte var. Elevdemokrati my ass…

  1. Ja, det är definitivt en felanvändning av ordet demokrati, men frågan är fortfarande om elever bör vara med och fatta stora viktiga beslut. Se mitt svar till Niklas Blomdahl ovan.

   • zzzzz3 februari, 2013 kl. 10:52
   • Svara

   http://sv.wikipedia.org/wiki/Demokrati
   läs och lär dig. Inte för mycket begärt om man är över 10 år.

   1. Från din länk: Begreppet liberal demokrati står för den ursprungligen västerländska formen av demokrati, och är ett styrelseskick med representativ demokrati där de folkvaldas politiska makt står under rättsväsendet. Vanligtvis garanterar grundlagar individens fri- och rättigheter och reglerar majoritetens makt över minoriteters civila rättigheter.

    Läs och lär dig, eller är du under tio år?

 3. Jag håller med dig där också, det vara bara det att jag personligen störde mig mest på att de som ska lära barn innebörden av demokrati inte själva vet vad det betyder.

  1. Det är faktiskt helt uppåt väggarna. Kan inte fatta att de inte begriper åtminstone olämpligheten att rösta för om något är en kränkning eller inte.

  • zzzzz3 februari, 2013 kl. 11:21
  • Svara

  Det handlar om att du har en egen tolkning om vad som är minoritet. Man är inte en minoritet utefter vad man tycker i denna fråga, verkligen inte. Någon grundlag som du yrar om utan att veta vad fan det är du citerar gäller inte heller, långt ifrån. Det kommer alltid vara saker som människor känner sig kränkta av. Denna minoritet ska inte då få bestämma över den stora massan. Det skrämmnade är oxo att skulle denna röstning gälla för hela Sverige skulle vi också se ett liknande resultat, 99% för och 1% emot. Då vipps handlar det inte om en minoritet utan en fråga om intelligens.

  Detta lutar mera åt en poltitisk ”minoritet” som GARANTERAT kommer från feminismen, hon har troligen en morsa eller en syster som är feminist.
  Tycker du det är ok? Att en politisk minoritet ska få bestämma vad som är fel och rätt? Det handlar inte om att hon blir kränkt utan att det inte går hand i hand med hennes politiska ideologier. Så istället för att kämpa på ett korrekt sätt för vad hon tycker så viftar hon kränkhetsflaggan. Patetiskt om du frågar mig.

  Snart dyker väl en folkpartist upp och säger att skosnören är något kränkande, självklart ska vi då lyda dom. Ungefär på samma nivå.

  1. Du förstår verkligen inte. Men jag ska inte vara elak, du kanske trots allt är under tio år.

   Det handlar inte om en minoritet, det handlar om att alla människor har grundläggande fri- och rättigheter. Man ska inte behöva bli kränkt i skolan. Och känner man sig kränkt bör man bli bemött med respekt. Om en folkpartist känner sig kränkt över skosnören bör en dialog med denne påbörjas, i alla fall om det handlar om barn i en skola. Men man kan aldrig legitimera något genom en omröstningen om denna enskild persons kränkning. DET är en kränkning i sig.

   Jag säger inte att skolan per automatiskt ska ta bort en tavla någon känner sig kränkt över. Jag säger att en person som påpekar att något är kränkande ska bemötas med respekt. På en skola bör man inleda en dialog och prata om hur konst och annat uppfattas.

   Du hatar feminister så mycket att det förblindar dig. om du lyfter dig över sitt hat kan du se att det handlar om något annat.

  • johan6 februari, 2013 kl. 10:18
  • Svara

  I dom flesta fall blir man mobbad för saker som är ovensentliga men i detta fall kan man inte vara så dum och påstå att en bild på ett pojkbus är sexism *lol* Jag minns då jag gick i skolan och vi var många killar som gillade kika in i tjejernas omklädningsrum genom ventilationen. Känner man sig kränkt av en bild som är ett pojkbus behöver man söka vård.

  1. Skulle du tycka att det var kul om skolans alla tjejer slet upp dörren när du satt och bajsade? Skulle du tycka att det var lite busigt kul?

   Det är just kommentarer som den som gör mig övertygad om att vuxenvärlden måste säga ifrån mer och ha nolltolerans mot sexism i skolan.

 1. […] tycker att kloka och modiga Astrid Johansson borde få priset. Jag har nominerat […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.