Partiernas kvinnoförbund

I tidskriften Liberal Debatt kan man som bekant läsa recensioner från Feministbiblioteket i varje nummer. I det senaste numret hade jag temat Alliansens kvinnoförbund. Kristdemokraterna är ett för ungt parti för att har hunnit skriva sådana böcker, enligt dem själva, så därför var de inte med. Jag kommer så småningom att kontakta de rödgröna partierna och efterhand läsa böcker om deras kvinnohistoria också.

Boken om de liberala kvinnorna har jag redan recenserat, men här kommer den skräddarsydda recensionen i senaste Liberal Debatt:

Johnson, Anders; De gjorde skillnad; 2009

De liberala kvinnornas historia är den som är mest kantad av kända svenskar. Här finns Elin Wägner, Victoria Benedictson, Selma Lagerlöf och Fredrika Bremer. Johnson gör ett bra jobb med att visa oss att de faktiskt var liberaler, något som andra historiker försökt bortse ifrån.  Det som förenade många av dem var kampen för kvinnlig rösträtt. De liberala pionjärerna hade också gemensamt att de oftast kom från hem med en akademisk tradition, och att de hade en far eller make som stödde deras utbildning och senare politiska engagemang. Men här finns även exempel på dem som valt en egen väg och som fick kämpa hårt för sin övertygelse, såsom Victoria Benedictson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.