På skärmen – en sociala medierguide för unga (och deras föräldrar)

På skärmen

På skärmen är dina barns guide till sociala medier. Handboken är skriven av sociala medieexperterna Johanna Stenius och Petra Jankov och är utgiven av Rabén och Sjögren. Clara Lindegren har illustrerat. Boken är inte bara för unga, den riktar sig lika mycket till de föräldrar som känner sig lite vilsna när deras barn hänger på skärmen hela dagarna.

Utgångspunkten i På skärmen är att det är fantastiskt att umgås på nätet. Det är en befriande start så att ingen måste tänka att ”så illa är det väl ändå inte”. Sedan tar de upp problem med fejkade nyheter, troll och mobbing. De underbara kattillustrationerna hjälper till att visa att man inte ska publicera något som andra skulle bli ledsna för.

Idag har Stenius och Jankov en debattartikel på Aftonbladet där en av bokens huvudpoänger tas upp. Den handlar om det näthat och de hot som drabbat Youtube-profilerna Jocke och Jonna och de menar att det kan vara ditt barn som varit med och bidragit till hoten. Det är viktigt att vi som föräldrar har koll på vad våra barn gör på nätet och får dem att förstå att det som händer på nätet är på rikgit. De elaka saker man skriver gör folk ledsna på riktigt. Precis som de vänner man får är riktiga vänner.

På skärmen - en serie

Sedan skrattade jag högt åt att Hugo fick vara med på ett hörn. För exakt detta drabbade honom förra veckan. Illustrationerna gav verkligen ett mervärde till texten. Stor eloge för hela boken till Stenius, Jankov och Lindegren!

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.