När jag gick i skolan klagade jag ofta över att vi aldrig fick läsa om folkets historia. Vi fick bara läsa om kungarnas och slagen. Jens Orbacks bok om sin mamma är inte människornas historia, men det är en människas historia. En kvinnas historia, och denna kvinna är en del av den europeiska historien. Medan segern firades handlar om andra världskrigets slut i Polen och hur de tyskar som borde där fördrevs från sina hem. Orbacks familj kommer från den del av Tyskland som idag är Polen.
Boken börjar med en ramberättelse där Orback söker sina rötter. Han vill veta vad som hänt hans mor och han förstår att det inte kommer att bli en trevlig upplevelse. Han skriver också mycket om att han är rädd att få reda på att han släktingar har varit nazister, och denna del av historien känns inte helt nödvändig för boken. Jag tror att Jens Orback vill dela med sig av sina känslor i sitt sökande efter mammans öde, men ramberättelsen känns ändå överflödig.
Den del av boken som handlar om Katja och det som hände henne under skriget är verkligen gripande. Hon och hennes familj tvingas fly från sitt hem för att de inte tillåts bo kvar. Av de ryska soldaterna blir de inte väl behandlade och den polska milisen bryr sig inte nämnvärt om tyskarna. Katja blir tillfångatagen tvingas ha sex med en rysk soldat samtidigt som hon får bo hos ett polskt par som också hålls som fångar . Det som händer Katja händer också hennes syster och de kan förenas i sin sorg. Det är inte bara en berättelse om sexuellt utnyttjande utan också så en historia om hur man överlevde utan mat och där pengar mer eller mindre var värdelösa. Det är en fin berättelse som jag är glad att jag läste. Som sagt är detta inte människornas historia, utan just dessa människors historia. I denna bok står kvinnorna och deras upplevelse i centrum och jag rekommendera den som är intresserad av historia och andra världskriget att läsa boken.
2 pingar
[…] Tyskland efter andra världskriget (precis som författaren själv). Samma tema har Jens Orbacks Medan segern firades, som handlar om hans mammas upplevelser efter kriget. Karin Alfredsson, som skriver böcker om […]
[…] Det pratas inte så mycket i våra skolor (eller i alla fall gjorde det inte det på min tid) om en av de största etniska rensningarna i världshistorien, fördrivningen av tyskar från Östeuropa. Här kan ni se en bild av detta från det historiska museet i Klaipeda. 12 miljoner tyskar var tvungna att lämna sina hem och flytta till Västtyskland, Nobelpristagaren Günter Grass har skrivit om detta i Bläcktrumman och Jens Orback har berättat om hans mammas öde i Medan segern firades. […]