Engvall, Caroline; 14 år till salu; 2008

14 år till saluPå ett seminarium i riksdagen fick jag lyssna på Caroline Engvall och hennes berättelse om Tessan och om innehållet i boken 14 år till salu. Det var på detta seminarium som Beatrice Ask skulle göra sitt beryktade uttalande om att misstänkta sexköpare skulle få hem gredelina kuvert där de skulle delges misstanke om brott, ett uttalande som hon senare var tvungen att ta tillbaka. (Jag har skrivit om detta på min blogg här och här.)

Nu ska denna recension inte handla om detta, utan om vad boken faktiskt handlade om. Tessan är 14 år och blir våldtagen av en väns storebror. I samma veva föreslår hennes bästa vän att de ska ”hora” för att få pengar till att köpa kläder och en ny mobiltelefon. Tessan säger ja. De gör det två gånger, men sedan säger vännen Jenny att det var för sista gången. Det var det inte för Tessan. I två år säljer hon sin kropp till olika män och mot slutet tar hon inte ens betalt eftersom pengarna känns smutsiga. Hon kan inte sluta för det är när hon har sex med dessa män som hon känner att hon har kontroll på sitt i övrigt kaosartade liv.

Tessan får tillslut hjälp och det är när hon börjar gymnasiet långt från hennes hemstad. En psykolog tar sig an henne och det är tack vare stödet från henne som Tessan tillslut kan ta sig ur sitt sexmissbruk. Det är dock ingen enkel väg ut ur misären, men idag lever Tessan ett vanligt liv i sin hemstad med en pojkvän.

Det var en fruktansvärd bok, så klart. Det är inte lätt att läsa om så trasiga människor och den misär som de lever i. Att Tessan är så ung gör det hela ännu värre. Det är viktigt att böcker som denna skrivs och det är viktigt att de blir uppmärksammade och lästa. Jag håller med Caroline Engvall om att vi måste fokusera på att flytta bort skulden och skammen från dem som utsätts till dem som utsätter dem för sexualbrott. Det som jag bär med mig som en äckelkänsla efter att ha läst boken är hur Tessan kan möta kunderna på stan tillsammans med sina familjer och känslan man får är att det är självklart att de inte ska komma undan. Utan att döma misstänkta på förhand måste vi jobba för att ge stöd och hjälp till utsatta flickor och kvinnor och se till att de som begår sexualbrott åker fast.

4 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

  1. Två helst skilda saker är:
    Den som inte är dömd – är inte dömd och skall inte dömas på förhand. Inte av någon i en rättsstat!
    Den andra saken är: behåll förbudet mot att köpa sexuella tjänster. Det är i stort sett ALDRIG ett handlesutbyte mellan två likställda parter!

  2. Jag håller med dig på båda punkterna, Rosie. Det är bra att Ask har tagit tillbaka sitt uttalande och förhoppningsvis kan det komma fran nya förslag som inte dömer någon på förhand. Jag är också helt för sexköpslagen av samma skäl som du.

  3. Tack snälla för fina ord om boken. De värmer.

    1. Det var så lite så. Det är en välskriven bok med ett mycket angeläget innehåll så den får självklart ros av mig!

  1. […] Min recension av boken kan du läsa här. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.