Om ungdomar, feminism och samtida litteratur

FittstimJag skrev i veckan ett inlägg om ungdomar, feminism och samtida litteratur. Jag la upp länken i ett feministiskt forum på Facebook och kritiken lät inte vänta på sig. Trodde jag att ungdomar av idag inte kan läsa tyngre verk? Var det så att min liberala åskådning hindrar mig från att rekommendera klassiska feministiska verk som ofta är vänster? Tycker jag att den feministiska historien är oviktig? När man få kritik så är det viktigt att rannsaka sig själv och det har jag nu gjort. Det här inlägget ska syfta till att förtydliga min poäng.

För det första så tänkte jag på ungdomar som inte är så länsvana när jag skrev inlägget. Självklart finns det många unga som kan läsa flera av de stora feministiska verken på en eftermiddag, men när någon ber om bra tips till någon som borde bli intresserad av feminism så tänker jag inte på de läsvana och medvetna. De medvetna tipsas med fördel om min Feministiska kanon, där både 70-talets vänsterfeminister finns med och liberaler som Mary Wollstonecraft och Elin Wägner.

För det andra så tycker jag att det är synd att samtida litteratur ofta glöms bort när vi ska tipsa ungdomar om bra litteratur. Det skrivs mycket bra av feministiska författare och jag är övertygad om att det som ligger en närmare är lättare att ta till sig. Därför tipsar jag hellre om Sofia Nordin eller Hanna Jedvik istället för exempelvis Fittstim som funkade som ögonöppnade 1999 men som idag är ganska gammal. Vi har för vana att tipsa om den litteratur vi själva läste när vi var unga och älskade. Vi borde öppna ögonen och se vad som faktiskt skrivs idag.

För det tredje så står jag för att Fittstim har passerat bäst-före-datum. Jag har, till skillnad från många andra, läst Fittstim senare än 1999. Det var väl 2005 om jag inte minns fel (vilket nu är tio år sedan). Det var ingen ögonöppnare för mig för mina ögon var redan vidöppna vid det laget. Det var mer ett konstaterande om att den nog öppnat många ögon när den kom. Därför är Fittstim inte med i den feministiska kanonen och därför skulle jag aldrig tipsa en ung människa om den idag. Nu är feminismen en mer integrerad del av samhällsdebatten och unga är mer medvetna än vad vi var för 15 år sedan.

Sammanfattningsvis kan jag säga att jag tror att unga lockas bättre till läsning av samtida litteratur och att det finns många bra feministiska ungdomsboksförfattare. De medvetna kan givetvis tipsas om de gamla klassikerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.