Nyutkomna böcker våren 2015

Vårens böckerDet har blivit mycket läsning av böcker från när och fjärran som både är lite smågamla och tämligen urgamla. Det är är en blogg som också ska ta upp aktuell feministisk litteratur och nu är jag äntligen färdig med min genomgång av vårkatalogen för nyutkomna böcker. Nedan följer ett axplock av de böcker som jag är sugen på att läsa och skriva om under våren.

Vad är du sugen på att läsa i vår?

Feministiska böcker

Göra män av Mats Söderlund (Ordfront): En bok om hur tufft det är att vara ung kille idag med, speciellt om man inte passar in i den gängse könsrollsmallen.

Utvägar av Rebecca Vinthagen (Ordfront): En debattbok om feminismens segrar, allianser och framtiden. Förmodligen väldigt vänster, men jag ska såklart läsa den.

Sexualpolitiska nyckeltexter av Fia Sundevall mfl red. (Leopard): Det är delvis samma redaktörer som till Kvinnopolitiska nyckeltexter och om jag inte har missuppfattat så är det samma upplägg, med texter och kommentarer av kända forskare.

Sexjournalen av Karolina Hansson och Elina Pahnke red. (Leopard): Om kvinnor som bryter könsrollsmönstren när det kommer till sex. En antologi.

Skönlitteratur av och om spännande kvinnor

Rosa Candida av Auđur Ava Ólafsdóttir (Weyler): En spännande isländsk bok om en man som blir ofrivilligt far till ett barn han ska komma att älska. Komplicerat men ändå självklart föräldraskap.

Sund av Tove Folkesson (Weyler): “En ung kvinna ute på individualistisk odyssé” lät mycket spännande.

Kattmänniska av Susanne Samuelsson (Epok): Feministisk skräck i novellform. Way out of my comfortzone, men jag tackade ändå ja till att recensera den. Ska bli spännande!

Klarhet av Lisa Westerlund (Lava): Det är en bok om en kvinna som blivit misshandlad av sin man. Författaren, som är debutant, har skrivit två böcker, den ursprungliga om kvinnomisshandel och så en där hon har vänt på det och det är kvinnan som misshandlar mannen. Ska bli mycket spännande att de hur hon ror iland det projektet!

Hyresgästerna av Sarah Walters (Natur och kultur): Jag vill läsa Sarah Walters inom ramen för min EU-läsning och varför då inte ta en nyutgiven? Har varit sugen på henne länge, men inte fått tummen ur.

En plastig trea av Petra Hulova (Rámus): Jag ha läst henne förut och tyckt om henne och den här nya handlar om en prostituerad kvinna och hennes funderingar.

Vidare vatten av Ilma Rakusa (Rámus): En schweizisk författare och den handlar om hennes uppväxt i ungerska delen av Slovakien. En resa genom Centraleuropa som jag bara inte vill missa!

Den begravda skrivmaskinen av Carmen Bugas (2244): Om förtrycket i Rumänien utgivna på det spännande förlaget som koncentrerar sig på länderna runt svarta havet (som är 2244 m djupt).

En bön för de stulna av Jennifer Clements (Bonniers): En annorlunda skildring av kvinnor i Mexiko låter mycket lovande.

Biografier om spännande kvinnor

Denna dagen ett liv om Astrid Lindgren av Jens Andersen (Norstedts): Efter SVT:s dokumentär i julas är Astrid Lindgren mer aktuell än någonsin. Boken om henne har redan kommit ut och jag är mycket sugen på att läsa den.

Dokumentära böcker om och av spännande kvinnor

De förklädda flickorna i Kabul av Jenny Nordberg (Bonniers): Jag gillar Nordbergs krönikor och tycker att hennes bok om kvinnorna i Afghanistan som förklär sig för att leva friare verkar superspännande.

Jemen är bra! av Tanja Holm (Leopard): Holm bor i Jemen och berättar i sin bok om landet som är ett av världens fattigaste och där det finns stora kontraster, exempelvis så tillåter man barnäktenskap men det finns en kvinnlig minister för mänskliga rättigheter.

Ukraina – gränslandet av Anna-Lena Laurén och Peter Lodenius (Atlantis): Kanske inte bocken med mest feministisk vinkel i år, men jag älskar Anna-Lena Laurén (utrikeskorrespondent på Hufvudstadsbladet) på Twitter och hon ger sakliga och bra analyser av situationen i Ukraina så jag ser mycket fram emot hennes bok.

Mitt liv som gift av Anna Mannheimer (Brombergs): Jag älskade Rally på den tiden då det begav sig och Anna Mannheimer och Peter Apelgren är fortfarande gifta med varandra. Eftersom Mannheimer är en av mina stora idoler från förr vill jag gärna läsa om hennes syn på äktenskap och vardagsbekymmer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.