Om abort och varför samvetsklausul är så farligt

Förra veckan så recenserade jag boken I det tysta  av Anna Dahlqvist, en bok som tog upp abort i tre europeiska länder som har helt eller delvis förbjudit abort (Polen, Malta och Irland). Det var en bok som lämnade stort avtryck hos mig och jag har tänkt mycket på den sedan jag läste ut den. Detta blogginlägg kommer att handla om varför det är farligt att göra vissa inskärningar av aborträtten som är till synes goda på pappret. Risken är att vi får ett samhälle där det blir allt svårare att göra abort.

I Anna Dahlqvists bok beskriver hon hur det ser ut i Polen idag. Det finns möjlighet till laglig abort där om du uppfyller vissa kriterier (ung, våldtagen, fara för ditt liv och några andra). Dock drar författaren slutsatsen efter sina undersökningar att det är bättre att satsa på illegal abort direkt så att du inte riskerar att gå för långt i graviditeten. En av orsakerna är den samvetsklausul man tillämpar i Polen och som det höjts röster för att vi ska tillämpa även i Sverige. Det låter först behjärtansvärt att läkare ska kunna säga nej till att utföra något som går emot  hens principer, men tittar man närmare på det så kan det vara ett led i att förhala aborter. Du som nu tycker att samvetsklausul är en mycket bra ide kanske tänker att det går att genomföra med större restriktioner och krav på rapportering i förväg mm, men faktum är att om man inte vill genomföra en abort för att man faktiskt inte tycker att aborter borde vara tillåtet, ja då är man kanske inte jätteangelägen om att en gravid kvinna som söker hjälp faktiskt ska få det i tid. I Polen är det ett gissel och lagliga aborter blir alltmer ovanligt, även om personer som uppfyller kraven inte minskar. Jag vet att samvetsklausul är något som är starkt ifrågasatt i Sverige, men flera i övrigt vettiga personer, förespråkar det.

En annan behjärtansvärd sak som Anna Dahlqvist skriver om i boken är EU:s resolution om att motverka aborter utifrån kön. Det låter fruktansvärt att folk väljer att abortera foster när de visar sig ha fel kön, men hur ska denna motverkan se ut? Ska man tvinga folk att tala om skälet för sin abort? Ja, det ligger väl nära till hands. När det läggs fram på det sättet är det nog fler som förstår att det kanske inte är så harmlöst som det låter. Vi vill inte komma till ett läge där kvinnor nekas aborter för att de man antas göra det för att fostret har fel kön. Det känns otroligt rättsosäkert.

Vi har en aborträtt i Sverige om är värd att värna om. Abort är inte kul, något man gör för nöjets skull, men att motverka att någon ändå skulle göra det av fel skäl skulle få långtgående konsekvenser. Därför är det viktigt att hålla på den lagstiftning vi har i dag och inte inskränka rätten till abort.

1 ping

  1. […] Feministbiblioteket om samvetsklausuler […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.