Recension: Öhman, Peppe; En gång om året; 2022

En gång om åretEn gång om året är en bok av Peppe Öhman som kom ut i dagarna på Norstedts. Peppe bor i Los Angeles, är uppvuxen i Helsingfors och tillbringar somrarna i Stockholm. Boken en gång om året utspelar sig i Stockholm och lite i Los Angeles. Med tanke på allt som jag lyssnar på nuförtiden känns det viktigt att berätta att jag läste den här boken som fysisk pappersbok.

Karolina är gift med Christian, men äktenskapet är inte helt tillfredsställande för Karolina. Christian är bra, men han verkar inte vilja ha några fler barn än dem han redan har och Karolina måste nöja sig med att vara bonus mamma. Hon älskar sina bonusbarn, men känner att det är något som saknas. Dessutom låter Christian sitt ex ta stor plats i äktenskapet och det är alltid Karolina som måste ställa upp när planer ändras (vilket de alltid verkar göra). För att inte gå under skaffar hon sig en älskare, Adam. Hon lovar att det bara ska vara en gång om året. För att stå ut.

Det här är en bok om ett äktenskap som kanske inte direkt är dåligt, men som i vilket fall inte är tillfredställande för kvinnan. Det kom nästan för nära, inte för att jag själv är i ett dåligt äktenskap, utan för att det fanns mycket att känna igen sig i. Vardagen är verkligen inte alltid glamorös och hela tiden smög sig tanken på att hur skulle saker från mitt efter liv kunna porträtteras. Vi får bara Karolinas syn i boken och å ena sidan har ett mynt två sidor men å andra sidan känner man som Karolina kanske förhållandet är dödsdömt?

Ju mer jag läste, desto mer förstod jag att Karolina inte kunde vara kvar i ett äktenskap hon inte trivdes i. Samtidigt sitter hon i en rävsax. Barnen är inte hennes och vid en skilsmässa kanske hon aldrig mer få träffa dem. Tanken är ju svindlande och jag tänker att man kan stanna i ett förhållande för mindre. Adam ger sken av att vilja ha en relation med henne och Karolina verkar genom nästan hela boken vara övertygad om att hon har ett val. Men har hon det? Ett val har hon såklart, men står det verkligen mellan Christian och Adam?

Jag ska inte avslöja mer för du måste själv läsa den här boken och fundera. Jag vet inte vad Karolina ska göra, lika lite som hon själv verkar veta det. Boken ställer många viktiga frågor om moderna storfamiljer och hur roller ser ut och förändras. Det var mycket intressant och spännande på ett sätt som jag inte trodde när jag började läsa boken. Det handlar om otrohet, men kanske inte på det sätt som du först tror.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.