Mina kloka partikollegor, Maria Nilsson på Liberala kvinnor och Alexandra Åhlén på Silc, har idag skrivit en intressant artikel i Sydsvenskan apropå dagens val till ryska Duman. De menar att det har vuxit fram en ny kvinnosyn i Ryssland efter kapitalismens intåg i landet, en kapitalism som kombinerats med en kontrollerad demokrati. Under Sovjetunionen jobbade man aktivt för att kvinnor skulle förvärvsarbeta och helt skulle staten ta hand om barnuppfostran. Idag är kvinnan sminkad och har skyhöga stilettklackar, samtidigt som hon förväntas ta hand om hem och barn.
Jag har läst Alexandra Kollontay som var Sovjetunionens ambassadör i Stockholm under 30- och 40-talen. Hon var feminist och ansåg att jämställdhet endast kunde uppnås med socialism. Hon var med i utkanten av den sk Fogelstagruppen där bland andra Elin Wägner och Kerstin Hesselgren ingick.Hon glorifierade kommunismen och dess roll som en del i total jämställdhet mellan män och kvinnor. Som Nilsson och Åhlén skriver, så ingick sällan kvinnor i de innersta kretsarna i den kommunistiska partitoppen (Kollontay var ett undantag och inte en regel). Med andra ord var det jämställdhet mest i propagandan och på pappret, men inte i verkligheten.
Idag är det, enligt artikelförfattarna, lättare för kvinnor att finna en ny plats i samhället och hitta nya försörjningsformer. Männen hamnar inte alltför sällan i alkoholmissbruk. I praktiken är det ofta kvinnorna som både försörjer familjen och tar hand om markservicen.
Samtidigt som vi kan se denna utveckling mot ett samhälle med mer traditionella könsroller börjar extremt konservativa politiker att uttrycka åsikter som i vilket västland som helst inte skulle vara rumsrena. Vladimir Zjirinovskij, ledare för det nationalistiska extrempartiet Liberaldemokraterna, ska ha sagt: ”vi kan inkludera fruar och älskarinnor på partilistorna men det är männen som kommer att göra jobbet åt dem”. Som sagt: inte rumsrent.
Läs mer om valet: DN, Expressen, SR
Följ Alexandra Åhlén på Twitter som rapporterar från valet.