Feministbrud på kulturjakt i S:t Petersburg

Jag fortsätter dagen i Rysslands-anda. 2002 var jag för andra gången i S:t Petersburg med Liberala ungdomsförbundet. 2002 var det en konferens som ett Östersjöprojekt och liberaler från hela regionen var med. Först var vi en helg i Stockholm och sedan var vi fyra dagar i S:t Petersburg.

Här sitter jag i Jablokos partilokal. Jabloko är ett socialliberalt parti (enligt DN idag är står de för en europeisk socialdemokrati). De är mycket små och får förmodligen ingen representant i Duman efter dagens val. Vi träffade aktiva från partiet på vårt besök och de flesta var som vanligt män. Dock fick vi träffa några aktiva kvinnor också. Inte alltför sällan upptäcker man att kvinnorna är bättre på engelska. Kan bero på att kvinnor ofta måste kämpa lite hårdare för att nå lika långt som en man.

Den verkliga orsaken till att detta foto togs kan vi lämna därhän. Det tillhör det förflutna. Jag vill nu med bilden illustrera den kamp som föreningen Soldatmödrarna bedriver i Ryssland. Det är en stor och bred folkrörelse som jobbar för att humanisera armén. De vill bekämpa den pennalism som råder där och de vill göra en bättre miljö för sina söner i det militära. Idag är det många unga män som skicka i väg och göra lumpen på okänd ort som de inte hinner meddela sin familj. Några skickas till Tjetjenien där de kan försvinna utan att familjen vet var. Soldatmödrarna kan hjälpa familjer att få reda på vad som hänt deras söner och flera har juridisk kompetens och vet hur värnpliktssystemet fungerar. Jag tycker att det är ett behjärtansvärt arbete som är värt att uppmärksammas. Ryssland är ingen demokrati och allt arbete med att förbättra för medborgarna är otroligt viktigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.