Norden-utmaning: Norge

Jag har läst fem böcker, varav två (egentligen tre, eftersom en var svensk) på originalspråk. Tre romaner, en politisk handbok och en biografi. Jag har inte läst någon lyrik från Norge och det har jag kvar.

Vilka böcker?

Anne Holt: Blind gudinne
Amalie Skram: Constance Ring
Berit Ås: De fem härskarteknikerna
Berit Ås/Ami Lönnrot: Förbannad är jag ganska ofta
Torgborg Nederaas: Av måneskinn gror det ingenting

Sammanfattning läsupplevelse Norge

Jag läste ut en bok jag borde läst 1997 då det var min kurslitteratur, men bättre sent än aldrig. Blind Gudinne var den enda boken jag hade oläst av Anne Holts deckare om Hanne Wilhelmsen. Jag stiftade bekantskap med Berit Ås, vilket var spännande i och med att jag kan härskarteknikerna på mina fem fingrar, men inte visste så mycket om kvinnan bakom. Två tidigare feministiska böcker har jag också läst. Skram om äktenskapsfrågan och Nederaas om abort var mycket spännande ur ett kvinnohistoriskt perspektiv.

Vad har jag lärt mig om kvinnor i Norge?

Jag har lärt mig mycket kvinnohistoria i och med att jag läst äldre kvinnorättskämpar. Jag hade en liten bild om hur det såg ut i Norge i början av 1900-talet när jag har läst om Elise Ottesen-Jenssen och fick lite av den bilden bekräftat. Det var mycket spännande att läsa ytterligare ett inlägg i sedlighetsdebatten, Skrams Constance Ring. Det var också otroligt spännande och lärorikt att läsa Berit Ås egen berättelse om hennes politiska karriär. Extra intressant var den biografin eftersom det var ett samtal mellan Ami Lönnroth, som är svensk, och Ås. På så sätt blev det lite jämförelse länderna emellan.

Vad har jag läst tidigare?

Cora Sandels Alberte-svit ger en liten del av norsk kvinnohistoria och Sigrid Undsets Kristin Lavransdotter är ett gediget verk om norsk medeltid. Ibsen och Bjørnsson är män, men skulle kunna betecknas som feminister i den tidens Norge. Jag har recenserat ett verk av dem var. Av nyare litteratur som är feministisk har jag läst Anne Holt.

Hur ska jag gå vidare?

Jag vill först och främst hålla lite koll på nyare litteratur och läsa fler norska feminister än Anne Holt. Jag vill också titta mer på norsk feministisk lyrik om sådan finns. Sedan är förra sekelskiftets sedlighetsdebatt mycket intressant och det skulle vara kul att läsa mer av äldre norsk samhällskritisk litteratur.

Feminister från Norge

Elise Ottesen-Jensen

Berit Ås

2 kommentarer

  1. Amalie Skram anbefaler jeg å lese mer av – og forresten; Sigrid Undset 🙂

    1. Jenny av Undset har jag fått tips av och Skram skulle jag också vilja läsa mer av. Någon annan norsk författare jag borde läsa?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.