Nobels fredspris 2011 – äntligen ett pris i feminismens anda!

Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee och Tawakkul Karman får dela på årets fredspris. Äntligen ett nobelpris i feminismens anda!

Ellen Johnson Sirleaf är president i Liberia och Afrikas första demokratiskt valda kvinnliga president. Hon får priset för att hon har lyckats bygga demokrati i Liberia och har förbättrat förhållandena i landet som har lidit mycket av inbördeskrig.

Leymah Gbowee grundande Women of Liberia Mass Action for Peace, en människorättsorganisation som sägs ligga bakom att inbördeskriget tog slut 2003.

Tawakkul Karman är människorättsaktivist i Jemen och har lett flera demonstrationer där som i sin tur drog igång de landsomfattande protesterna mot regimen i Jemen.

Motiveringen löd:

”for their non-violent struggle for the safety of women and for women’s rights to full participation in peace-building work”.

Läs mer: Aftonbladet, DN, Expressen, SvD

1 ping

  1. […] Jag blev glad att fredspriset förra åter gick till kvinnor. Det finns mycket som kvinnor gör för fred och säkerhet i världen som inte uppmärksammas. Dock är det ganska typiskt att en kvinna inte får priset ensam, utan måste dela det med andra. Om hon hade fått dela priset med president Ellen Johnsson Sirleaf, hade det varit en sak, men att priset även gick till tunisiskan Tawakkul Karman gjorde att det kändes som ett uppsamlingspris för ”blandade kvinnor som gjort bra saker för fred i sina hemländer”. Hur som helst så förringar det inte Gbowees insatser och jag blev glad när Forum förlag kontaktade mig och ville att jag skulle läsa och recensera hennes bok. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.