Nawal el Saadawi är död

Nawal el Saadawi

Nawal el Saadawi på riksdagen 2012.

Den egyptiska författaren Nawal el Saadawi är död. En väl värdig nobelpristagare kommer aldrig att få priset. Saadawi var läkare som sadlade om och blev feministisk författaren. Hon har även hunnit med att sitta i fängelse för sin kritik mot Anwar Sadats regim.

Hennes feministiska engagemang växte när hon utbildat sig till läkare och såg hur kvinnor på landsbygden föll offer för våld i hemmet och inte sällan försökte hon rädda sina patienter från sina män. Hon var oerhört kontroversiell i hemlandet och flydde 1988 för att inte återkomma förrän 1996. Landets hårda krav gjorde senare att hon inte kunde ställa upp i presidentvalet 2005.

Jag har haft den stora äran att vara med och arrangera ett seminarium med Saadawi. Hon var på riskdagen 2012 och pratade om våld mot kvinnor. Det var fantastiskt att få ”träffa” henne, även om träffa i det här fallet var att stå väldigt nära när hon gick förbi.

Det var med stor sorg i hjärtat som jag tog emot beskedet att Nawal el Saadawi nu avlidit, men hon blev 89 år gammal så hon fick leva ett långt och händelserikt liv. Har du int läst någon av hennes böcker, så gör det. Imamens fall är den bästa jag läst av henne och den ingår i den feministiska litteraturkanonen.

2 kommentarer

  1. Jag lyssnade på henne på bokmässan 2018. Det var en upplevelse. Det är verkligen sorgligt att hon inte lever längre.

    1. Det är en upplevelse att lyssna på henne! Eller var :'(

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.