När ja borde vara nej…

För några veckor sedan recenserade jag Happy happy och bidrog en smula till debatten kring den (som jag tycker är kraftigt överdriven från båda håll). Nu har jag fastnat för en fel av boken. Jag  uppmärksammade Mian Lodalens kapitel särskilt i min recension:

Mian Lodalen skriver i sin text att hon tror att alldeles för många par stannar kvar för länge i relationen. Efter att ha gjort liknande iakttagelser som Lodalen (par som moltiger i varandras sällskap) samt läst på nätforumet Familjeliv är jag beredd att säga att folk kanske binder sig för fort. Man skaffar barn med fel person och sedan är man fast. Många kanske borde ta ansvar före de sätter barn till världen helt enkelt.

Nu kan jag läsa i Aftonbladet att en amerikansk terapeut, Jennifer Gauvain, kommit fram till samma sak. Här har hon skrivit om det på Huffington Post. Varför gifter sig då kvinnor med män de egentligen inte vill ha (för Gauvians studie innehåller bara kvinnor)? Dessa skäl var vanligast:

 1. Hon har lagt ner lång tid av sitt liv på förhållandet.
 2. Hon är rädd att bli ensam.
 3. Han förändrades efter de gifte sig.
 4. Det är för sent att dra sig ur bröllopsplanerna.
 5. Han är en snäll kille och hon vill inte såra honom.

Nu är detta en amerikansk studie, men jag tror att vi skulle hitta samma fenomen här i Sverige. Speciellt folk som gifter sig av anledning ett och två. I vissa kretsar är det sent att skaffa barn när man är 25 och då är det onekligen mer bråttom. Kanske vet kvinnorna på Familjeliv, med de hemska äkta männen, att det var fel redan från början. Det är inte helt otroligt att det är så.

Jag skriver upp How (Not) To Marry The Wrong Guy på min önskelista: Adlibris, Bokus

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Ibland undrar jag om familjeliv verkligenn är sant. Om det inte bara är nåt riggat för att fördumma oss. för inte kan det väl vara så illa? eh?

  1. Jo, man tänker ju att det måste vara det och om jag ska vara ärlig så tror jag att vissa trådar är påhittade. Det känns som att det inte kan vara så illa som det är där, men till viss del är det nog det.

 2. Hej!

  Intressant reflektion kring varför man binder sig. Vågar man drista sig till en smula annorlunda analys av din lista där? Kan det vara så här?

  1. Hon har lagt ner lång tid av sitt liv på förhållandet.
  2. Hon är rädd att bli ensam.
  3. Han förändrades inte efter att de gifte sig.
  4. Han sa aldrig att han inte köpte bröllopsplanerna – istället åkte han bara med som nån annan fripassagerare
  5. Hon är en snäll tjej och vill inte såra honom. Hellre offrar hon sig själv för något som borde vara sant.

  Bara en gissning.

  http://www.facebook.com/pages/Thomas-Erikson/213602578663823

  1. Din lista var ju inte så annorlunda än den Jennifer Gauvain kom fram till. Detta är alltså vad amerikanska kvinnor svarat på varför det skilt sig. Om män hade fått samma fråga hade svaren förmodligen varit ganska lika. Jag tror män också är rätta för att bli ensamma och att kvinnor kan ändra sig efter att de gift sig eller skaffat barn. Och bromsa när förhållandet inte är bra, det ligger ju hos båda att göra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.