Munro, Alice; Nära hem; 2009

Nära hemEftersom jag fortfarande inte har läst en enda nobelpristagare i litteratur, innan han eller hon fick priset, måste jag börja läsa personer som figurerar i förhandssnacket. Alice Munro är en sådan författare och när man läser Nära hem så förstår man varför. Boken är en samling noveller om kvinnor och alla är gripande och fantastiskt vackra.

Boken är en samling noveller som tidigare funnits med i hennes andra böcker och de olika novellerna utspelar sig under tre decennier från 40-talet och framåt. Det är inte bara noveller om kvinnor, utan också noveller om Canada och Munros hemtrakter i provinsen Ontario. Det handlar om kärlek och relationer och det är mycket vardagliga problem och känslor som skildras.

Jag trodde inte att jag var en stor novellfantast, men en nobelpriskandidat som skriver om kvinnor var för bra för att jag skulle kunna låta bli att läsa. Jag är glad att jag gjorde det och det kommer att bli mer Munro framöver, kan jag lova!

Läs mer: SvD, GP, Smålandsposten, Wikipedia, Adlibris,  Bokbloggen, Pocketförlaget

Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Nära hem av Alice Munro

2 kommentarer

3 pingar

  1. Visst skulle Munro vara värd ett nobelpris. Som motvikt till Llosa? Jag uppskattade verkligen hennes miljöer och att hon har förmågan att se det stora i det lilla…
    http://joanna-ochdagarnagar.blogspot.com/2010/07/det-stora-i-det-lilla.html

    1. Jag gillar Llosa också och vet inte om de står i direkt motsats till varandra. Av det lilla jag läst av honom håller jag inte med om att han har konstig kvinnosyn. Men Munro är oavsett det väl värt ett nobelpris och jag ska defintivt läsa mer av henne!

  1. […] om en flickas uppväxt och hur unga flickor verkligen kan vara elaka mot varandra.  Alice Munros Nära hemär en samling noveller om kvinnor på olika platser och miljöer runt om i Canada. Båda böckerna […]

  2. […] Nära hem 2009 […]

  3. […] Munro, Canada: Henne hade jag läst innan! Två böcker till på köpet (För mycket lycka och Nära hem). Jag tycker mycket om henne så jag kunde inte motstå att beställa och läsa hennes senaste […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.