Recension: Müller, Herta; Redan då var räven jägare; 1992

Redan då var räven jägareHerta Müller är en författare som ofta nämns när det handlar om svårlästa författare. Hon fick nobelpriset i litteratur 2009 och hennes poetiska språk har gjort att många tycker att hon är svår att ta till sig. För egen del har det inte blivit några fler romaner efter Hjärtdjur, fram till nu. Jag tog med mig en bok av henne till landet för att läsa inom ramen för EU-läsningen. Jag tappade bort boken och läste Redan då var räven jägare på Storytel. Sedan hittade jag boken och det visade sig inte var samma bok.

Det är strax före kommunismens sammanbrott 1989 och det är i Rumänien. Vi får möta flera personer, men i centrum står Alina och Clara. Det är fattigt och de arbetar på en smutsig fabrik. Vissa drygar ur kassan med avsugningar i en bil. Hela tiden vilar bilden på ledaren med locken i pannan som en förbannelse över människorna och deras liv. Han tittar på dem via tidningen.

Det är ingen egentlig handling i boken och man får poetiska skildringar om några människors vardag precis före skotten mot makarna Ceausescu och sedan något över förändringen. Det är ingen lätt bok, det måste nästan läsas som en lång dikt. Jag tyckte om den, men skulle inte rekommendera den som en första läsning av Herta Müller. Jag tror att man bör tycka om hennes sätt att skriva för att kunna ta den till sig.

Det är intressant att boken är skriven bara tre år efter avrättningen av makarna Ceausescu. Med andra ord var den långt mer aktuell än den var för mig nu över 30 år senare. Den översattes till svenska första gången några år efter att den kom ut på tyska.

Redan då var räven jägare är Rumänien i min EU-läsning. Nu har jag Idag hade jag helst inte velat träffa mig själv kvar att läsa och jag tror banne mig att jag tar tag i den direkt. Just nu visade sig vara helt rätt tid för mig att läsa Herta Müller.

1 ping

  1. […] Jag tappade dock boken och trodde att jag fann den på Storytel. boken jag läste då var Redan då var räven jägare och när jag sedan hittade boken såg att jag att det inte var samma. Då fick jag såklart läsa […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.