Mina nyårsläslöften 2012

Imorgon är det nyårsafton och då ska man ha nyårslöften. Jag har inte haft något stort och praktiskt mål sedan jag slutade (fest)röka 2009. I år har jag inte tänkt lova något om vare sig hälsa eller livsstil, men några läsmål kan jag tänka mig att sätta upp. Jag älskar att läsa utifrån olika projekt och när en bok inte ingår i något sammanhang så blir den oftast inte läst. När jag läser helt förutsättningslöst så blir det i 99 fall av 100 en deckare. Detta låter kanske oavslappnat och trist för många, men det är så jag fungerar. Läsglädjen är så mycket större för mig när jag kan kryssa för boken på någon form av lista eller –  såklart –  recensera den här.

Här är mina nyårsläslöften 2011:

Läsa minst fem nya feministiska höjdare, t ex bell hooks och Gloria Steinem. Jag har många outforskade feministiska klassiker kvar på min lista.

Läsa böcker av och om kvinnor från fem ”nya” länder. Med nya menar jag alla länder utom de nordiska länderna (men dock Island), Storbritannien och USA. Kan även tänka mig att även räkna bort Canada. Författaren ska vara från det landet och boken ska utspela sig där.

Läsa minst fem av mina gamla surdegar. Kanske inte surdegar, men olästa böcker. Jag brukar ofta köpa flera böcker på samma gång när jag är i köpartagen och ofta läser jag kanske en eller två av dem, men sedan blir resten liggande. Det är dags att ta tag i det jag en gång förutsatt mig att läsa! Exempel: The power of feminist art (köpt på Amazon när jag skulle börja recensera kulturböcker) och Well-behaved women seldom make history (köpt i New York 2007).

Och såklart…

Läsa alla nobelpristagare sedan 1980. För er som inte hängt med här på bloggen så har jag idag läst alla nobelpristagare sedan 1990. Jag har läst två av tio på åttiotalet, så det blir till att sätta igång. Förutom Golding (83) och Marquez (82) som jag har läst så är det (grovt räknat), fyra romanförfattare, två lyriker, en dramatiker och en med lite av varje i sitt bagage.

Jag återkommer om cirka ett år och redovisar!

4 pingar

  1. […] köpte boken när den var ny i New York 2007 och det är en av fem surdegar jag lovat mig själv att läsa i år. Det var en intressant bok som jag är glad att jag läste. […]

  2. […] Jag har ett nyårslöfte att förhålla mig till. Jag har åtagit mig att läsa under det här året: Fem hot shots, fem från “udda” länder och fem gamla surdegar. Sedan även de resterande nobelpristagarna jag inte läst på åttiotalet. Sammanlagt blir det 23 böcker. Jag återkommer om några dagar med en  kvartalsrapport. Här är fyra nya böcker och två av dem ryms inom ramen för mitt nyårslöfte: […]

  3. […] har gått ett kvartal och det är hög tid för mig att redogöra för mina nyårslöften. Ni kan läsa dem här och allt som allt blir det 23 böcker som jag ska läsa i år. Då bör jag läsa (ca) sex […]

  4. […] år har jag gett mig själv en ny utmaning som är mer inriktad på feministiska böcker. Den handlar om att jag ska läsa fem feministiska […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.