Min absoluta schlagerfavorit

Eurovision Song Contest 2016

Dagens utmaning på Kulturkollo kan en schlagerälskare inte motstå. Såklart kan jag inte ge ett svar på frågan om vilken som är min absoluta schlagerfavorit. Den frågan har många svar. Jag ska försöka att begränsa mig något.

Vilken schlagerlåt är din favorit om du tänker tillbaka genom åren?

Jag KAN inte välja en. KAN INTE. Så här kommer ett litet potpurri av schlagerlåtar som varit mina favoriter genom åren. Jag delar in dem i underrubriker.

Min barndomsfavorit

Min första hela Eurovision var i Göteborg 1985. Bobbysocks var storfavoriter, så även hos mig. Långt före Spotify och YouTube var jag lycklig över att ha spelat in festivalen på band. Experimentet med att alla skulle vara tysta och spela in från TV:n gav vi upp när pappa kom på att vi kunde spela in från radion.

Favoriter från före jag var född

Waterloo med ABBA är såklart en svårslagen favorit, men också så självklar. Därför vill jag lyfta fram Danmarks segerlåt från 1963. Den är helt fantastisk!

Favorit från senare tid

Mich moch mach – finns det någon bättre låt från de senaste åren än Ungern 2013? Jag älskar den fortfarande och tröttnar aldrig.

Tre bortglömda pärlor som alla är från 1987

När jag tog några favoriter ur mitt minne visade det sig att alla var från 1987. Här kommer tre låtar som inte vunnit, men som alla har fastnat hos mig.

Underbar outfit och dessa tyskar ser nästan ut att komma direkt från TV-serien Miami Vice.

Låten med hick! glömmer jag inte i första taget, fast det nu är snart 30 år sedan jag hörde den första gången.

Så till Danmarks bidrag samma år. Fantastisk fin låt!

Vinnaren 1987? Johnny Logan med Hold me now. Också en favorit, men en kanske mer ihågkommen sådan.

Förutom Sverige, har du någon förhandsfavorit på lördag?

En betydlig svårare fråga eftersom jag har missat några inför-program. Dessutom tycker jag att de flesta låtar inte gör sig i videoformat, kraftigt nedklippta och fjantigt kommenterade av någon form av svensk schlagerelit. Men Australien gillade jag, Kroatien tar sig nog i längden och Holland har jag för mig var bra. Så det får bli det jag säger för nu, men har säkert andra favoriter efter kvällens första semifinal.

Nu får ni hålla tummarna för mig att jag får se Eurovision på lördag, antingen med eller utan bebis. Har biljetter till genrepet, men det är just nu inte det viktigaste att jag kan gå på det. Just nu är det viktigaste att jag inte får havandeskapsförgiftning, men mer om det i ett annat inlägg om min hälsa. Om jag orkar. Ni behöver dock inte oroa er för mig 🙂

18 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • sven erik hansson10 maj, 2016 kl. 08:18
  • Svara

  En eurovisionschlagernörd tyckte att de bästa låtarna var mellan ca 1963-1974 Jag håller med. De fransksjungna låtarna är mums.

  1. De franskspråkiga låtarna var definitivt bättre förr!

 1. Åh, Lass die Sonne in dein Hertz hade jag glömt, den gillade jag också. Jugoslaviens och Danmarks låtar känner jag absolut igen, men de tillhör inte mina största favoriter. Kedvasem däremot borde jag haft med. Riktigt bra!

  1. Rolig utmaning detta när man får återupptäcka gamla favoriter 🙂

 2. Några låtar här som man näst intill glömt bort.

  1. Det är lätt gjort 🙂

 3. Jag tycker att jag känner igen Danmarks låt från 1963, men inte ens jag är gammal för att ha hört den då, och jag brukar inte lyssna på gamla danska hits. Finns det någon svensk version som kan ha blivit känd?

  1. Det vet jag inte, men det är väl inte omöjligt. Annars har du väl hört den i någon best of-samling av schlagerhits.

 4. Det var inte mycket jag kände igen här. Veckoutmaningen har varit spännande på det viset 🙂

  1. Det är roligt att se vad ni andra har med! Mycket att minnas 🙂

 5. Jag har också varit lite av en schlagernörd genom åren, men jag kan inte för mitt liv komma ihåg den danska eller jugoslaviska låten. Däremot minns jag den tyska. Och Ungern 🙂

  1. Åh du mins inte hick! Den var en favvis 1987. Jag var bara tio år då 🙂 Den danska från samma år gjordes på svenska av Vikingarna eller motsvarande.

 6. Men så härligt mycket 80-tal! Puffar på allt! Byxor, jackor! Klänningar!

  1. Ja! Att man såg ut sådär var min första tanke.

  • sven erik hansson11 maj, 2016 kl. 09:13
  • Svara

  Det var också bättre förr när det gäller vilka som vann. Enbart kvinnor var det . Österike 1966 var undantaget. Annars alltid kvinnor. 1969 var alla fyra vinnare kvinnor.
  Det är roligast när tjejer vinner!

  1. Sedan kom åttiotalet och Johnny Logan 🙂

 7. Vilken härlig kavalkad!

  1. Ja, visst är det 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.