Mihkelson, Ene; Sodomiten; 1996

Estland berättarDet finns inte så mycket estnisk kvinnolitteratur är översatt till svenska, även om det finns något mer från Estland än från Lettland och Litauen. Bokförlaget Tranan som ger ut böcker från hela världen har gett ut en novellsamling av ett antal estniska författare, Estland berättar: Hur man dödar minnet. Ett par av dem är skrivna av kvinnor och dessutom intressanta för Feministbiblioteket. Jag recenserar varje novell för sig.

Sodomiten är en relativt kort novell om en ung kvinna som precis studerat färdigt och drömmer om ett fritt Estland. När protesterna slås ned i Tjeckoslovakien drar hon sig till minnes något hon var med om som barn. Hon fick se en pojke våldföra sig på en ko. En tid efter det föds en kalv med människohänder. Kalvens far var Stalin.

Oerhört symbolisk och hatet mot ockupationsmakten är tydlig. Mihkelson tillhör den grupp författare i Estland födda före Stalins död som skriver mycket om tiden före frigörelsen. Den här novellen är en typisk sådan som jag tror att man behöver lite mer förkunskaper om estnisk historia och litteraturhistoria får att få behållning av.

Läs mer: Adlibris, Bokus

1 ping

  1. […] 2004 Luik, Viivi; Tre återkomster till Estland och Hur man dödar minnet; 2004 & 2005 Mihkelson, Ene; Sodomiten; 1996 Nõu, Helga; Ode till en skjuten räv, 2006 Toomet, Tiia; Sommar i fäderneslandet; 1997 Viiding, […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.