Mer kvinnor bland klassikerna

Dagens DN-debatt gör mig glad. 22 kulturfrämjare går ut och kräver fler kvinnor i bokserien Alla tiders klassiker. Ett av feministbibliotekets syften är att försöka ge kvinnor förebilder inom litteraturen och här lyfter jag fram flera av de kvinnliga klassiska författare som jag har läst. Det borde vara alldeles självklart att man lyfter fram kvinnor i litteraturhistorien. Det är viktigt för framtiden att flickor, såväl som pojkar, får känna att det finns personer av både könen som varit framgångsrika och producerat texter som håller än idag. För att komma någon vart med jämställdheten idag är det viktigt att se hur vår historia verkligen såg ut och inte bara låta oss förblindas av gamla strukturer.

Kvinnor som borde lyftas fram och läsas av fler är till exempel Elin Wägner och Fredrika Bremer bland svenska författare. En del kvinnor har dessutom haft det svårt att skriva eftersom de motarbetad av fader och/eller make, såsom Victoria Benedictsson, vilket gör dem om möjligt ännu mer beundransvärda. Internationellt kan jag rekommendera Virginia Woolf och Mary Wollstonecraft, men det finns så klart, många, många fler. Och har du tips på fler kvinnliga klassiska författare så släpp loss i kommentatorsfältet!

10 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Min favorit har alltid varit A.S. Byatt, fast jag vet inte om hon kan räknas till ”de klassiska”. Kanske Edit Wharton platsar? Hon skrev alltid väldigt nyktert iakttagande om klass och även kön.

  1. Det är inga jag har läst, men jag tackar för tipsen och ska titta närmare på dem.

  • Magnus30 augusti, 2010 kl. 11:44
  • Svara

  Hejsan Hanna!

  Får står hur du menar. Men samtidigt kan man inte bara se till politiska värderingar när man väljer ut vilka böcker som ska prioriteras och klassas som ”klassiker”.

  Visst är det viktigt att lyfta fram fler kvinnliga författare, men den litteratur som skrivits genom historien är väldigt bred och omfattande. Tror inte att man enbart ska fokusera på kvinnliga författare som bedrivit kvinnokamp eller fokuserat på kvinnofrågor. Utan man måste även låta kvinnor med andra åsikter och uppfattningar komma fram på bokhyllorna.

  När jag tolkar ditt inlägg så tycks det viktigare att kvinnor med en viss politiskt ideologi ska lyftas fram, än att antalet kvinnor blir fler.

  För egen del skulle jag gärna se ett större klassperspektiv när man tittar bland de gamla klassiska böckerna. De flesta äldre klassiska böcker är ofta skriva av personer som haft en ”position” i samhället. Få böcker av de som lyfts fram som viktiga klassiker är skriva av vanliga enkla människor, och det är svårt att hitta klassiska böcker där exempelvis arbetare berättar och återger sina egna historier och berättelser om samhället och den miljö de levde i.

  Ska man bredda de klassiska böckerna och få en större mångfald, är det inte enbart kvinnosakskvinnorna som ska lyftas fram.

  1. Hej Magnus,

   Jag tror att du har missuppfattat mitt inlägg något. jag menar inte att det måste vara kvinnosakskvinnor, men de jag rekommenderar råkar vara det. Som sagt finns det många, många fler att ta av. Jag håller själv på att utforska mer av kvinnolitteratur. Det är ett av syftena med denna sida. Andra kvinnor som jag läst och som skrivit klassiker är tex Sigrid Undset och Pearl Buck som kanske inte är mest kända som kvinnosakskvinnor.

   Sedan vet jag inte om jag håller med om att klassperspektivet saknas bland klassiker. Moa Martinsson är en känd svensk författare med det perspektivet (och dessutom kvinna!).

 2. Jag har skrivit en hel lista med kvinnliga författare på min blogg 🙂

  1. Vad roligt! Den ska jag återkomma till! Kom på när jag skummade den att jag borde läsa om Anne på Grönkulla och recensera den här. Både Anne och Marilla är verkligen bra feministiska förebilder.

   1. Så mycket bra att läsa, så lite tid…

  2. Haha, så är det verkligen!

 3. Själv tycker jag att verkligheten ser ut så här:

  Tjejer och kvinnor verkar inte ha något funktionellt behov av hjältinnor inom litteraturen.

  Se bara hur det ser ut. En tydlig dominans av kvinnliga författare, kvinnliga läsare och kvinnliga kulturjournalister.
  Bloggvärldens topplista domineras totalt av unga kvinnor.
  Gå in i en Pressbyråkiosk. 75 % av alla tidskrifter riktas mot kvinnor. 75 % av alla tidskrifter pryds av ett kvinnligt ansikte /kropp.

  Vad gäller det skrivna ordet och synligheten så är kvinnor totaldominerande.

  Så vad är problemet?

  1. Tycker du att det är samma sak med kvinnor i klassisk litteratur som ett nummer av Damernas värld? Jag gillar inte tanken på att det är positivt när pojkar kan få förebilder av kända författare som Harry Martinsson eller Vilhelm Moberg, medan flickor bara förväntas se upp till Blondinbella. Man kan ha flera olika typer av förebilder och jag ser inte ner på någon, men detta handlar om hjältinnor i litteraturen och det ska man inte blanda ihop med veckotidningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.