Mendel-Hartvig, Åsa & Röstlund, Caroline; Tesslas pappa vill inte!, 2011

Tesslas pappa vill inte!Boken jag inte visste att jag längtade efter är här! Efter Tesslas mamma vill inte, kommer nu Tesslas pappa vill inte. När jag såg omslaget var min spontana reaktion att det är lite typsikt att mamman har bekväma kläder och leker i parken medan pappan är klädd i kostym och går till jobbet, men jag tycker inte att man ska bli petig, inte ens om boken ges ut på ett förlag som håller genusfanan högt.

Precis som mamman så är Tesslas pappa motvalls och Tessla måste truga och muta honom för att hans ska komma upp och iväg till jobbet. Pappa måste få ha hårspännen i håret och glitter på mössan för att komma iväg och Tessla får till och med kollegorna att dansa med honom för att han ska vilja jobba.

Efter att ha läst hela boken och skrattat högt, tycker jag att den är briljant. I den förra boken tyckte jag att det var bra att mamman fick vara busig. I den här boken är det sättet pappan är busig på som är det roliga. Tyvärr är det lite roligare när pappor bryter könsrollsmönster än när mammor gör det. Längre har vi inte kommit i jämställdhetskampen. Jag tänker inte säga att den ena boken är bättre än den andra för jag tycker att bäst är de i par!

Läs mer: Olika förlag, Adlibris, Bokus, Barnboksnätet

2 kommentarer

4 pingar

 1. Hållå Hanna!
  Jag förstår din tanke med pappan i kostym. Grejen är ju den att det fortfarande är småbarnspappor som jobbar allra mest (det är ju helt galet!) och just därför kan det vara den ”klassiska” mannen påväg till jobbet som vi behöver busa med. Medan mamman inte ville gå hem.
  Visste du att barnböcker generellt placerar flickor och kvinnor i hemmiljö och inomhus, och pojkar och män ute i världen?
  Ha det gott och ta hand om böckerna tills du får läsa dem högt 🙂

  1. Det är väl en avvägning mellan verklighet och hur mycket man ska leka med könsroller och det tycker jag är fullt förståeligt. Det var intressant, men kanske föga förvånande att mammor skildras hemma och pappa ute i världen. Så har det ju varit i verkligheten och jag har förstått att det inte är så många som man skulle önska som har lust att ändra på den bilden. Alltför många är nöjda med att män är män och kvinnor är kvinnor. Vad nu det betyder. Ni på Olika gör ett bra jobb med att jobba mot det!

 1. […] ut på att tipsa om feministisk litteratur och feministiska författare. Hon tipsar om allt från barnböcker till novellförfattare från tidigt 1900-tal. Inte bara det, hon lägger sig även i debatter […]

 2. […] Tesslas pappa vill inte – Åsa Mendel-Hartvig & Caroline Röstlund: Underbar barnbok där pappan har bytt roll med barnet och inte vill gå till jobbet eller äta frukost. Med lite mutor, såsom att då ha spännen i håret, dricka varm choklad och åka pulka så tar han sig till jobbet med Tessla. Ser mycket fram emot att läsa det för Hugo när han är i den åldern (han har redan fått höra den många gånger, men han har nog inte fått med sig hela innehållet än). Share this:GillaGillaBe the first to like this. […]

 3. […] inte får. Den är helt underbar! Hon har även skrivit böckerna om Tessla och hennes mamma och pappa som inte vill. De är också otrolgit rba och pedagogiska för små […]

 4. […] på är att ge ut böcker som även kan fungera som handböcker för föräldrar. Tesslas mamma och pappa vill inte är bra exempel på hur man kan få ett barn som inte vill att ändra sig. Nu senast kom […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.