Recension: Alzén, Anders & Borgelöv, Maria; Jag vill inte leka själv!; 2014

Jag vill inte leka självJag tycker att Olika förlag ger ut bra och normkritiska böcker, men det vet ni som hänger här på bloggen vid det här laget. En annan sak som de är bra på är att ge ut böcker som även kan fungera som handböcker för föräldrar. Tesslas mamma och pappa vill inte är bra exempel på hur man kan få ett barn som inte vill att ändra sig. Nu senast kom boken Jag vill inte leka själv! av Anders Alzen och Maria Borgelöv om att få ett barn att lita till sina egna lekar och fantasier.

Mirjam är i lekparken med mamma och hennes pojkvän Pierre. Mamman springer iväg och köper bullar och Mirjam vill att Pierre ska leka med henne. Han vill läsa tidningen och Mirjam blir så uttråkad. Tillslut dras hon i i sina egna fantasier och lekar att hon helt glömmer bort att hon inte ville leka själv.

Jag har läst boken flera gånger för mitt barn och han tycker om den. Jag är glad för det, för jag vill kunna hänvisa till den när han inte vill leka själv. Den påminner barnet om den fantasi som är så fantastisk och som ibland behöver lockas fram. Såklart är det också genusmedvetet, Mirjam gillar alla möjliga saker i fantasin och får spela stor hjälte. Mamman lever inte med Mirjams pappa och hon har en ny pojkvän. Det nämns bara inledningsvis och förblir sedan en oviktig bisak. Samtidigt är det viktigt i ett större perspektiv, det är bra att alla olika familjebildningar får en plats i barnlitteraturen.

Läs mer: Adlibris, Bokus

1 ping

  1. […] Feministbiblioteket om Jag vill inte leka själv! och OLIKA (2014 05 12) […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.