När jag bad om tips för mitt manlighetsprojekt sa flera stycken att jag måste läsa Stephan Mendel-Enks Med uppenbar känsla för stil. Det är en reportagebok om manlighet från 2004.
Boken börjar med intervjuer med män från Firman boys, en huliganfirma med propert klädda män som slåss. Män som gör manliga saker men som är bundna i en homoerotisk sammanslutning. Allt för Firman. Den allmänna analysen är att de är en samling våldsälskande galningar, men Mendel-Enk har mött många olika personer som inte alls drivs av hat. Snarare är det så att män, som har så svårt att hitta vänner i vuxen ålder, nostalgiskt blickar tillbaka mot lumpen. En tid då de fick umgås med andra män under avslappnade former. Olika manliga sammanslutningar påminner mycket om lumpen. Allt för laget.
Mendel-Enk menar att Firman inte är något undantag, utan bara några som går lite längre. Manligheten leder till våld i förlängningen. Män blir känslomässigt hämmade och de lär sig att bita ihop och kämpa. Stefan Schwartz ses ofta som arketypen för manlighet. Han spelade fotboll stora brutna kroppsdelar och gav aldrig upp. Fredrik Ljungberg, däremot, brydde dig alltid lite för mycket om sitt utseende. Samtidigt så skriver Mendel-Enk att manlighet är kulturellt betingat. David Beckham var förgrundsfigur till det som skulle komma att kallas metrosexualitet. En man som bryr sig om det yttre. Italienska fotbollsspelare har alltid fönat håret och använt smycken, men sydeuropéer kan inte vara metrosexuella, de är som de alltid har varit.
Det finns mycket att skriva om den här boken. Den är fullkryddad med målande exempel på manlighet och hur män också är fångade i ett könsrollsmönster som på ett sätt även missgynnar dem. Det är mycket träffsäkert och fantastiskt att läsa. Dock håller jag med Dagens boks recensent att det är en svaghet att han inte kommer med lösningar. Det hade suttit fint med ett slutligt kapitel om hur vi skulle komma till bukt med problemet.