Marta i läppstift – coolt eller patetiskt?

Marta i läppstift

Jag har inte kunnat låta bli att lägga märke till att Marta spelar fotboll i läppstift. I en ideal värld hade detta gått mig förbi och det hade bara fått vara. Nu vill jag ändå skriva några rader om det, för jag vet att det är kontroversiellt inom feministiska kretsar. För mig är smink smink och inga större växlar borde dras på det.

Jag älskar att Marta spelar i läppstift. Man skulle kunna tycka att det är opraktiskt att ha smink och framförallt läppstift när man idrottar och blir svettig, men samtidigt är det inte konstigt att någon som i sin yrkesroll får möjlighet att ha en stor publik och filmas av TV, vill göra sig extra fin. Lena Andersson är en författare och krönikör som haft synpunkter på kvinnliga idrottares smink under tävlingar men jag skulle säga att det är synpunkterna, och inte sminket, som är det stora problemet.

Män och patriarkatet/samhället/media har i alla tider haft åsikter om hur kvinnor ska se ut. Det ska vara smink, men inte för mycket. Man ska framhäva kvinnligheten, men inte vara vulgär. Kvinnor som idrottar får gärna vara bra, men de får inte se för manhaftiga ut. Med andra ord så finns det otroligt mycket regler att förhålla sig till som kvinna. Inget av dem är orsakade av smink som sådant. För min del tycker jag att smink är något av det positiva med den kvinnliga könsrollen. Inte att vi förväntas sminka oss, utan att vi får det.

En annan sak som det ofta hävdas är att ingen kvinna vid sina sinnes fulla skulle sminka sig för sin egen skull. Vi gör det för att behaga männen. Jag hävdar motsatsen och det är det som också är så fantastiskt med Martas läppstift. Hon är lesbisk och hon är fotbollsspelare, ändå sminkar hon sig. Jag kan inte tro att de är för någon annans skull än just hennes egen.

Jag tycker att det är tråkigt att Brasilien är ute ur turneringen nu och att vi inte kommer att få se Marta spela mer i detta VM, eller kanske ens någonsin. Hon har varit en färgstark profil från början till slut och hennes sorti efter gårdagens match var oslagbar. Hon uppmanade de brasilianska fotbollsspelande tjejerna att anstränga sig mer: Damfotboll behöver allt stöd det kan få. Unga fotbollskvinnor, ni måste jobba hårdare och anstränga er mer. Det kommer inte alltid att finnas en Formiga, en Marta eller en Cristiane, sa Marta enligt DN:s översättning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.