Margaret Atwood på internationell författarscen

Sällan har jag sett fram spå mycket mot ett författarsamtal som Margaret Atwood idag på internationell författarscen på kulturhuset i Stockholm. Äntligen har jag fått lyssna på henne, en av de allra största författare just nu. Det är delvis lite synd att Alice Munro fick nobelpriset nyligen för då kommer det nog dröja innan de ger det till en canadensisk kvinna igen.

Margaret Atwood i samtal med Hans Olav Brenner

Margaret Atwood i samtal med Hans Olav Brenner.

Samtalet leddes av Hans Olav Brenner från NRK. Atwood är verkligen rolig med en mycket intelligent humor och hon fick Brenner ur fattningen flera gånger. Han var inte helt klockren som utfrågare, men å andra sidan kunde han ta det bra att Atwood fullkomligt ägde honom. Som Elin som jag var där med sa efteråt: Det kunde bli fiasko, men det blev det inte. Det sammanfattade samtalet ganska bra tycker jag.

Attwood däremot är otroligt inspirerande att lyssna på. Har man inte läst något av henne innan så gör man det nog direkt efter att ha hört henne prata om sina böcker. De pratade om Oryx och Crake-serien, Tjänarinnans berättelse och en novellsamling som snart kommer på svenska. Det var mycket roligt at höra henne berätta om novellen där huvudpersonen dödar en man på en kryssning och hur hon kommer undan med det. Måste läsa den så fort den kommer!

Margaret Atwood

Ett annat roligt samtalsämne var det om katterna och att crakerianerna (framavlade människor i Oryx och Crake) slickar sig som katter för att hålla sig rena. Man skulle tydligen ha en katt på huvudet också för att få styrka av kattens spinnande och då kunde jag inte hålla mig för skratt och kom att tänka på den bild som Atwood själv publicerat på Twitter för två dagar sedan:

Margaret Atwood i katthatt

Atwood i katthatt i Estland. Snodd från Twitter.

Efter samtalet fick Elin och jag köa länge för att få autografer i våra böcker. Får man sitta längst fram hamnar man såklart också längst bak i kön. Rättvist på något sätt.

Margaret Atwood signerar mitt ex av Tjänarinnans berättelse

Margaret Atwood signerar mitt ex av Tjänarinnans berättelse.

Tjänarinnans berättelse är en av de bästa böcker jag har läst. Den pryds nu av en fin hälsning från författaren.

En annan kul grej var att jag fick säga hej till Bokmoster! Det var verkligen inte illa det. Nästa gång hoppas jag att vi ses lite längre.

Jag har lite fokus på Canada på bloggen den här veckan också och återkommer snart med recension på Oryx och Crake!

8 kommentarer

2 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Jag har ett svagt minne av att ha varit och lyssnat på ett författarsamtal med henne förut. Jag kan dock ha fel. Var jag vet är att jag bara läst en bok av henne och att jag börjar bli lite sugen på Oryx and Crake.

  1. Hon måste väl varit i Sverige fler gånger? Lär Oryx och Crake, den kan jag verkligen rekommendera. Har du inte läst Tjänarinnans berättelse så måste du börja med den 😉

 2. Kul att ses, även om det blev lite kort 🙂 men det blir fler gånger! Margaret var fantastisk, så rolig, smart o charmig. Novellsamlingen vill jag också läsa. Och jag kollade in höstprogrammet för int författarscen, har du tänkt gå på något där?

  1. Såklart ses vi ju igen 🙂 Jag kollade också programmet och det var ingen direkt jag kände att jag inte kunde missa, men flera som verkar intressanta, Julie Otsuka bland annat. Du då?

   1. Skulle också gärna se Otsuka men tror tyvärr inte att det funkar för mig, det får nog bli något lite längre fram i höst. Kanske Kehlmann t ex 🙂

    1. Det är inte omöjligt 🙂 Det var inte han som skrev den där boken om Hitler som inte dog? Som jag aldrig kommer på vad den heter…

      • Bokmoster7 juni, 2015 kl. 01:38

      Nix, det var en annan, Timur Vermes 🙂 Kehlmann har en egen kategori på min blogg:

      http://bokmoster.blogspot.se/search/label/Daniel%20Kehlmann

      • Hanna7 juni, 2015 kl. 03:48
       Författare

      Jag ska kolla upp honom!

 1. […] inte om jag kommer att läsa de andra två delarna, Syndaflodens år och MaddAddam, men efter att ha lyssnat på Atwood igår så känns det mer och mer […]

 2. […] mer: Adlibris, Bokus, Litteraturmagazinet, Enligt O, och dagarna går…, Litteraturkvalster och […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.