Månadens skaraborgare: Mary Anderson

Det finns mycket information om Mary Anderson när man googlar. Jag är glad att hon är månadens skaraborgare i min kvinnokalender så att jag har fått lära mig mer. Skaraborgs kvinnokalender är gjord av Maria Persson, @dagensdam på Instagram (bild) och Nils Hjort, @idagihistorien på Instagram (text). Mary Anderson har även en Wikipediaartikel på svenska och en mer utförlig på engelska.

Mary Andersson föddes i Norra Härene utanför Lidköping 1872. När gården hon bodde på inte längre bar sig skickades hon till USA för att jobba som hushållerska. Hon lärde sig engelska på sin lediga tid genom att läsa tidningar. Hon hade många jobb genom åren, men det var på en fabrik som hennes karriär skulle ta fart. Där kom hon i kontakt med fackföreningsrörelsen.

Hon gjorde ett framträdande som lokalföreningsordförande som fick uppmärksamhet i tidningarna. Hon talade om säkerheten vid maskinerierna och det var mycket känsligt på den tiden. Efter det tog karriären fart. 1917 fick hon jobb i Washington DC och 1920 utsåg president Wilson henne till chef för den nystartade myndigheten Kvinnobyrån. Där jobbade hon i 25 år och tjänade fem olika presidenter.

1935 ansågs hon vara en av USA:s tio mest framstående kvinnor och 1941 blev hon hedersdoktor. Hon var en social person, men gifte sig aldrig. Hennes kamp för kvinnors rättigheter slutade aldrig. Hon ska tydligen ha återvänt till Lidköping ett par gånger under sitt liv, men tappade svenskan under alla år i USA. Hon dog 1964.

Vilken kvinna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.