Kollektivet: Håll käften och var söt av Vita Andersen

Håll käften och var söt

Kollektivet är en onlinebokcirkel med över 2000 medlemmar. Det är inte alltid jag hänger med på böckerna som läsas där, men när det nu har varit den feministiska boken Håll käften och var söt av Vita Andersen från 1978, blev jag sugen. Det var verkligen ett mästerverk till bok, men alt eländes elände blev lite mycket för mig. Läs min recension av boken här.

Vi fick under förra veckan en fråga varje dag om våra upplevelser av boken. Alla var vi mycket eniga om att det var förfärligt synd om kvinnorna och barnen i boken. En person skrev att det var tydligt vilka offer de var var men att barnen inte riktigt förstått det och är mer upproriska. Jag håller med om det, men tillade att kvinnorna ofta såg sig som offer och därför inte klarade av att ta sig ur situationen, medan barnen som var värst drabbade oftast såg sig själva som skulden till situationen.

Det var få som läst boken som kände hopp inför kvinnorna och barnen i boken. Jag kände visst hopp för flickorna, men inte alls för kvinnorna. Sedan påpekade många att den lärdom vi kan dra av detta är att vi bör boosta kvinnor och flickor vi möter. Jag tänker att dem som skulle kunna vara i riskzonen för att bara hålla käften och vara söta bör boostas lite extra.

Sista frågan handlade om ifall vi själva känns att vi bara hållit käften och varit söta.  Självklart, flera gånger. Men jag har även kört på den linjen för att få det jag ville. Spelat på min könsroll är inget jag är stolt över, men som jag likväl gjort mer än en gång genom livet.

Boken är nyutgiven 2020 på den nystartade förlaget Romanus och Selling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.