Månadens skaraborgare: Gunilla Pontén

Gunilla Pontén

När det är dags för juli i min kvinnokalander från Skaraborg är det en riktigt superkändis. Gunilla Pontén bodde större delen av sin tonårstid i Skövde eftersom hennes far vad överste och placerad där. Skaraborgs kvinnokalender är gjord av Maria Persson, @dagensdam på Instagram (bild) och Nils Hjort, @idagihistorien på Instagram (text). Min text bygger på Nils Hjorts och Wikipedia.

Gunilla Pontén upptäckte mode och fann sin egen stil just i Skövde. Det var när hon var tonåring som hon insåg att det bara fanns kläder för barn och kläder för vuxna och hon hittade på sina egna kläder för tonåringen hon var. Hon hade mycket stöd hemifrån och en egen hemsömmerska som kunde hjöälpa henne att skapa det hon ritat. Hon fick C i uppförande i skolan för att hon ofta kom i byxor.

1947 lämnade Gunilla Pontén Skövde för att gå på Tillskärarakademien i Stockholm. Hon kom att upptäckas på Kungsgatan och blev även modell. på femtiotalet gav hon modetips i Veckorevyn och hon var omåttligt populär och hade en egen fanclub så tidigt som på femtiotalet.  1955 presenterade hon för hovet och blev enormt uppmärksammad för den klänning hon hade på sig.

Jag var själv och såg hennes mode på Nordiska museet 2004, där de hade en retrospektiv utskällning med hennes kläder. Det var oerhört roligt att ha sett! Tyvärr var detta före Instagram och ens digitalkamera för min del, så några bilder från det besöket finns inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.