Månadens skaraborgare: Agda Österberg

Dagens dam Agda Österberg

Agda Österberg var en svensk textilkonstnär som levde mellan 1891 och 1987. Hon är maj i min kvinnokalender med kvinnor från Skaraborg. Skaraborgs kvinnokalender är gjord av Maria Persson, @dagensdam på Instagram (bild) och Nils Hjort, @idagihistorien på Instagram (text). Min text bygger på Nils Hjorts och Wikipedia.

Agda Österberg är född och uppvuxen i Stockholm. Hon förlorade som elvaåring sin far och tvingades ta anställning hos en kommendörsfamilj som trettonåring för att familjen skulle få det att gå ihop. Det skulle visa sig vara en bra anställning för Agda. Kommendörskan upptäckte nämligen Agdas fallenhet för broderi och betalade för att hon skulle få en utbildning. Agda skulle tillslut hamna på det som idag är Konstfack.

Hon fick en anställning som mönsterritare på Handarbetarnas vänner och jobbade även med att designa bruksföremål i lergods. 1925 deltog hon i världsutställningen i Paris med ett antependium med vinträdet och kyrkans skepp. Hennes konst var ofta kyrkliga och hon har skapat konst till både utställningen i Stockholm 1030 och till hotell Waldorf Astoria i New York.

Kreugerkraschen skulle drabba henne hårt. Hon separerade från sin sambo och bestämde sig för att flytta från Stockholm till Varnhem i Skaraborg 1933. Där gifte hon sig och byggde sig ett hus och ateljé. Hennes företag, liksom huset, kallade hon Tre bäckar. Hon skulle göra åtskilliga konstverk i Varnhem under sin livstid och hon slutade att arbeta vid 85 års ålder 1976.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.