Kort fakta
- Född 1748 i Montauban i södra Frankrike, död 1793 i Paris.
- Skrev Deklarationen om kvinnans och medborgarinnans rättigheter 1791.
- Avrättades i giljotin 45 år gammal pga sin politiska aktivism.
Olympe de Gouges feministiska gärning
Olympe de Gouges föddes 1748 som Marie Gouze i den occitanska staden Montauban och hennes modersmål var occitanska. Hon ingick ett arrangerat äktenskap som 17-åring, men maken dog bara ett år senare. 1770 flyttade Marie Gouze till Paris med sin son och tog sig namnet Olympe de Gouges.
I Paris kom hon in i sällskap med intellektuella och hon började själv skriva pjäser. I en av sina första pjäser berättade hon om frihetslängtande slavar och tog starkt avstånd från slaveriet. Pjäsen, som på svenska heter Zamore och Mirza eller Det lyckosamma skeppsbrottet, var oerhört kontroversiell i början av 1780-talet.
1789 stödde Olympe de Gouges den franska revolutionen, men efter den blev hon gruvligt besviken. Den nya författningen tog inte upp kvinnors rättigheter. Hon skrev därför Deklarationen om kvinnans och medborgarinnans rättigheter 1791. Hon var medlem i en feministisk sammanslutning med bland andra en annan feminist vid den här tiden, Sophie de Condorcet. Sammanslutningen, Cercle Social, var för att kvinnor skulle få samma juridiska rättigheter som män. Ett citat från tiden i Cercle Social: ”En kvinna har rätt att bestiga schavotten. Hon måste få samma rätt att bestiga talarstolen.”
De medborgerliga rättigheterna förblev manliga rättigheter även efter den franska revolutionen och tyvärr nådde de Gouges inte någon större framgång med sin deklaration för kvinnors rättigheter. Hon ansåg bland annat att kvinnor skulle kunna föda barn utanför äktenskapet och ha rättigheter inom detsamma. Det var hennes motstånd mot dödstraff som straff generellt, men i synnerhet av monarken Ludwig XVI, som gjorde henne mycket impopulär bland revolutionärerna.
1793 publicerade hon en skrift där hon jämförde republik, en federalistisk regering och en konstitutionell monarki med varandra och arresterades. Från fängelset skrev hon om hur förhören mot hennes såg ut. Hon dömdes till döden och avrättades med giljotin samma år.
Avrättningen var startskottet för en motreaktion mot kvinnor. Napoleon stiftade lagar som gjorde kvinnor mer maktlösa än de varit på mycket länge i Frankrike. Fäder hade total makt över sina döttrar och makar över sina fruar. Det var först i mitten av 1900-talet som de fick rösträtt (1946) och arbeta utan sin makes tillåtelse (1966).
Olympe de Gouges blev 45 år.
Olympe de Gouges och jag
För många år sedan läste jag en artikel om henne i Tidningen Nu, skriven av en partikollega och blev intresserad av henne. Jag har tyvärr inte kommit över så mycket mer, kanske mest för att jag inte läst så mycket från tidsperioden. Eftersom det var Frankrikes nationaldag och jag tyckte att en fransk feminist vore på sin plats, grävde jag fram Olympe de Gouges ut minnet och författade denna artikel med hjälp av Wikipedia.