Kort fakta
- Född 1990 i Nanortalik på södra Grönland.
- Debuterade som författare 2013 med novellen San Fransisco.
- Fick Nordiska rådets litteraturpris 2021 för boken Blomsterdalen.
Niviaq Korneliussens feministiska gärning
Niviaq Korneliussen föddes på södra Grönland 1990 och var en av unga grönländare som fick skriva en novell i novellsamlingen Ung i Grönland – ung i världen 2013 (red Katja Vahl). Novellen San Fransisco var hennes litterära debut och tar upp problematiken med att leva som öppet lesbisk på Grönland.
2014 kom hennes första skönlitterära roman, Homo Sapienne. Den handlar om HBTQ-ungdomar i Nuuk och blev nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2015. Boken blev hyllad runt om i världen, men mötte ganska mycket kritik i hemlandet Grönland. Orsaken till kritiken var inte att det var en bok om HBTQ-personer, utan att en av huvudpersonerna kritiserar Grönland. Det är otroligt ovanligt att så sker i den grönländska litteraturen.
Niviaq översätter sina romaner själv, eller snarare skriver om dem, har hon berättat. Grönländska och danska är två så olika språk att hon inte vill låta sina böcker översättas, utan skriver dem två gånger för att den rätta känslan ska finnas där i båda versionerna. Hon har sagt till mig att hon vill äga sin egen text, även på danska.
2020 gav bok nummer två ut, Blomsterdalen, som skrevs på danska, eller det var Niviaq berättade på mig när hon fortfarande skrev boken. Boken är också skriven på grönländska. För Blomsterdalen belönades Niviaq Korneliussen med Nordiska rådets litteraturpris 2021. Boken handlar om självmord och 2019 begicks 49 sådana på Grönland. Psykisk ohälsa är utbrett där och det är något som Niviaq velat skildra.
Det sägs att Niviaq Korneliussen har bidragit till en ny inriktning i grönländsk litteratur. Tidigare var det mest naturskildringar, men med teman som HBTQ och självmord har något helt nytt letat sig in i litteraturen på Grönland.
– När jag gav ut den (Homo Sapienne) fanns det inte några unga författare bland de grönländska bästsäljarna. Det var mest män från den äldre generationen som skriver om naturen och minnen från 60- och 70-talet, och som kanske inte riktigt vänder sig till den unga befolkningen. På det sättet tror jag att det har betytt något för de unga att det finns någon som skriver om dem med deras språk, har Niviaq sagt till Vi läser.
Niviaq Korneliussen bor idag i Nuuk med flickvän och hundar.
Niviaq Korneliussen och jag
Jag träffade Niviaq Korneliussen på bokmässan 2018. Jag sprang på henne, stannade henne och berättade vad jag tyckte om Homo sapienne. Då tog vi en tur och pratade om nya bokprojekt, Grönland och den psykiska ohälsan på ön. Det var ett mycket stort ögonblick för mig i min bokbloggarkarriär.