Månadens feminist: Lesja Ukrajinka

Lesja Ukrajinka

Kort fakta

  • Född 25 februari 1871 i Zvjahel, Ukriana och död 1 augusti 1913 i Surami, Georgien.
  • Gav ut poesi redan som tonåring.
  • Pryder den ukrianska 200-hryvnasedeln.

Lesja Ukrajinkas feministiska gärning

200-hryvnasedeln i Ukraina pryds av nationalhjältinnan Lesja Ukrajinka. Det finns även ett museum över hennes liv och gärning i Kiev. Hon var författare och aktivist och hon föddes i Ukraina 1871. En del av den aktivism som Ukrajinka ägnade sig åt var att översatta klassiska verk till ukrainska. Det fanns en rädsla att förlora det ukrainska språket helt till den ryska imperialismen.

När vi uppmärksammar Ukrainas litteratur och kultur känns det naturligt att skriva om Lesja Ukrajinka. Tillsammans med sin bror startade hon en klubb för ukrainsk litteratur och kultur. Hon föddes som Lesja Kosatj, hennes mamma var en känd publicist. Redan som tonåring gav hon ut sina dikter och började då använda sig av namnet Lesja Ukrajinka.

Ukrajinka mamma var aktiv kvinnosakskvinna och Lesja Ukrajinka skulle följa i hennes fotspår även där. Hon var vänstersympatisör och brann för jämlikhet och jämställdhet. Flera av hennes verk, både poesi och drama, har tydligt feministiskt budskap. Andra har ett tydligt budskap om ukrainare som folk. Hon har bland annat jämför ukrainare med judar i sitt drama Den babyloniska fångenskapen.

Hon var emot tsarregimen i Ryssland, men hon skulle inte få leva tillräckligt länge för att se den falla. Tyvärr levde Lesja Ukrajinka ett kort liv. Hon led sedan barndomen av tuberkulos och tillbringade mycket tid på olika kurorter runt om i Europa med omnejd. Hon avled 1913, endast 42 år gammal, på ett sanatorium i Georgien.

Lesja Ukrajinka

Lesja Ukrajinka och jag

När jag skulle jaga en tidning av NU med tema Ukraina ville jag skriva om någon ukrainsk kulturpersonlighet på kultursidorna. Då dök jag på Lesja Ukrajinka och blev intresserad. Texten ovan är således publicerad i tidningen NU. Sedan glömde jag bort att dela med mig av texten här också. Jag har inte varit lika flitig med månadens feminist på sistone, men det är kanske dags att ändra på det.

Verk av Lesja Ukrajinka som lag läst och recenserat

The Babylonian captivity 1916

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.