Månadens feminist: Hanna Herbst

Feministin sagt man nicht

Kort fakta

Född 1990 i Salzburg.
Är verksam som journalist och debattör i Wien.
Gav ut debattboken Feministin sagt man nicht i oktober 2018.

Hanna Herbsts feministiska gärning

Hanna Herbst är en kontroversiell feminist i sitt hemland Österrike. Hon är journalist och har hjärtat till vänster och hon tvekar inte att göra drastiska uttalanden. Hon är den perfekta måltavlan för internethatstormar. När hon ondgjorde sig på Twitter över det populistiska partiet FPÖ:s framgångar i ett delstatsval och skrev “FPÖ fördubblar sig. Detta land borde inte finnas.” blev det såklart föremål för starka reaktioner. Hass-Hanna (Hat-Hanna) blev hennes nya öknamn. (Jag vill inte länka till källor här eftersom jag hittat dem på alternativmedia som jag inte vill uppmärksamma i onödan.)

I oktober 2018 gav hon ut sin första bok, Feminsitin sagt man nicht. Titeln betyder feminist säger man inte, och syftar på att många tycker att det är något man inte kallar sig. Boken syfte är att visa på att Feminist kallar man sig visst! (Feminsitin sagt man doch). Herbst är verksam journalist  och feministisk debattör i Wien.

I en trailer för boken berättar hon att hon tycker att män också borde läsa hennes bok och att feminism inte fungerar utan att också samtidig kritiserar kapitalismen. Hon är således ganska lik många av de svenska vänsterfeministerna i offentligheten. Men till skillnad från sina drastiska uttalanden på Twitter så är hon oerhört resonerande och nyanserad i sin bok. Eller så är det så att jag läst boken och tycker att hon är nyanserad och hatare läser henne på Twitter och drar slutsatser om att hon vill förinta sin hemland, vad vet jag.

Hanna Herbst och jag

Jag blev fascinerad av Hanna Herbst. Hon är som vilken svensk vänsterfeminist som helst, men hon är det i Österrike. Hon får frågan om män också kan ha behållning av hennes bok i hennes egen trailer för boken. Det säger ganska mycket om att det är en viss skillnad i debattklimat mellan våra länder. När jag bodde i Österrike vann de konservativa val på frågor om familjen och traditionella värderingar, något som nästan inte ens kristdemokraterna gick till val på i Sverige då (1999). KD är inte och har inte heller varit i närheten av 30 procent.

Även om inte jag håller med Herbst i hennes kapitalismkritik så tycker jag att hon är en underbar frisk fläkt och hennes bok Feministin sagt man nicht var en bra debattbok, om än eventuellt något basic för en insyltad svensk feminist.

Böcker att Hanna Herbst som jag läst och recenserat

 Feministin sagt man nicht 2018

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.