Månadens feminist: Bella Abzug

Bella Abzug

Kort fakta

  • Född 1920 och död 1998 i New York.
  • Kongressledamot för demokraterna 1971-77.
  • Ledde den stora kvinnokonferensen 1977.

Bella Abzugs feministiska gärning

Bella Abzug växte upp i ett ortodoxt judiskt hem i New York. Hon var framåt i skolan och engagerade sig i elevrådet. Efter det följde utbildningar vid diverse skolor och universitet och tillslut utbildade hon sig till jurist vid Columbia University. Inte bara var hon en av få kvinnliga advokater på 40-talet, hon åtog sig också civila rättighetsmål i Södern. Hon förlorade ett uppmärksammat fall med en svart man som anklagelses för våldtäkt av en vi kvinna och dömdes till döden av en helvit jury.

Abzug var oerhört engagerad politiskt men 1970 gav hon sig på allvar på partipolitik. Hon utmanade den sittande kongressledamoten för sitt distrikt i New York och vann. Efter en mandatperiod försvann hennes distrikt och hon kandiderade i ett nytt. Där förlorade hon mot en annan demokrat som var döende, och som hann att dö före valet. Då vann hon nomineringen före hans änka.

I parlamentet gick hon under namnet Battling Bella. Hon var en kvinna som inte drog sig för de obekväma frågorna och var bland annat en av de första parlamentarikerna som förespråkade rättigheter för homosexuella. Hon jobbade för jämställdhet både under Gerald Ford där hon bland annat ledde den stora kvinnokonferensen i Houston 1977 och för Jimmy Carter där hon ledde en nationell kvinnokommission som var rådgivande till presidenten.

Hon valde att satsa på senaten 1976 och slutade därmed som kongressledamot. Hon kom inte in i senaten och valde efter det att inte komma tillbaka till den folkvalda politiken. Hon skulle dock fortsätta att arbeta hårt fram till sin död. Hon jobbade med kvinnor och kvinnorepresentation i band annat FN:s regi.

Bella Abzug överlevde bröstcancer, men under en hjärtoperation 1998 avled hon 77 år gammal.

Bella Abzug och jag

Jag hade inte hört talas om Bella Abzug innan jag jag TV-serien Mrs America. När jag såg serien så tyckte jag att hon verkade vara en oerhört fascinerande kvinna. Efter att ha läst på mer om henne, så tycker jag fortfarande det. Hon skrev inga böcker och blev inte en vida översatt feministisk ikon som Gloria Steinem och Betty Friedan, men hon gjorde oroligt mycket för kvinnor i USA och världen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.