Kort fakta
- Född 11 mars 1923 död 4 februari 2002 i Żabbar på Malta.
- Maltas först kvinnliga president 1982-1987.
- Hon var socialist och feminist och pionjär.
Agatha Barbaras feministiska gärning
Agatha Barbara gick i skola i Valletta, men andra världskriget kom i vägen för en collegeutbildning. Hon jobbade som flyganfallskontrollant under kriget. Efter kriget utbildade hon sig till lärare. Hon skulle senare bli Maltas första kvinnliga parlamentsledamot och den enda kvinna på en sådan post fram till 1982, då hon avgick för att bli president.
1947 gick ett förslag om kvinnlig rösträtt igenom i det maltesiska parlamentet med knapp marginal. I valet samma år ställde Agatha Barbara upp och valdes som enda kvinna in i parlamentet. Hon representerade det socialdemokratiska partiet på Malta och var en varm anhängare av sociala reformer. När hennes parti kom till makten 1955 blev hon utbildningsminister. Som parlamentsledamot var hon den första att belysa problemet med löneskillnader mellan män och kvinnor. Som utbildningsminister införde hon obligatorisk heltidsskola för alla barn.
På slutet av den brittiska kolonialtiden avgick premiärminister Dom Mintoff 1958. Strejker bröt ut och Barbara agerade strejkvakt. För det fick hon sitta 43 dagar i fängelse. När Malta blivit självständigt och Dom Mintoff åter blivit premiärminister, fick Agatha Barbara tillbaka utbildningsministerposten. Under mandatperioden 1971-74 hann hon även vara arbetsminister, kulturminister och vice statsminister.
Agatha Barbara gifte sig aldrig, hon verkar ha vigt sitt liv till politiken. Brev har offentliggjorts från henne till en brittisk soldat. Tidigare har en författaren hävdat att han genom intervjuer fått fram att hon förmodligen var lesbisk. Inget av det utesluter det andra och det är väl svårt att veta med någon som uppenbarligen hellre ville jobba med sitt kall än att gifta sig.
Agatha Barbara och jag
Jag ville hitta en maltesisk feminist inför vår resa till Malta nästa helg. När resan ställdes in tänkte jag att jag skulle strunta i allt. Men så hade jag hittat en maltesisk feminist och före detta president till på köpet, så då kändes det bra att dela med mig av lite maltesisk kvinnohistoria till er andra också. Jag måste säga att min kunskap om den maltesiska historien före jag läste på om Agatha Barbara var mycket knapphändig och tackar henne nu för att jag lärt mig mer.