Män förklarar saker för mig del 6: Du är inte liberal

Del sex i min serie om mansplaining handlar om de otaliga män och kanske någon kvinna, som förklarar för mig att jag inte är liberal. Det händer mig ofta att liberaler, både i och utanför folkpartiet, talar om för mig att mina (feministiska) åsikter inte är liberala. Oftast är det faktiskt liberaler utanför folkpartiet om jag ska vara helt ärlig. Saker som flera öronmärkta månader i föräldraförsäkringen, genuspedagogik i förskolan och allmänna normkritiska åsikter får vissa liberaler att se rött. Jag kallar mig sedan ett par år tillbaka bara liberal och inte socialliberal av samma skäl som jag kallar mig feminist och inte liberalfeminist. Jag anser att en etikett rymmer mycket och att det är hyfsat högt till tak och att jag därmed inte måste specificera mig närmare. Socialliberal används ofta för att markera att man minsann inte är liberal och tycker en massa hemska liberala saker som man av någon anledning inte håller med och det skriver inte jag under på. Därför bara liberal. Men fy så hemskt att vara liberal och feminist!

Här kommer tre exempel på saker fall där feministiska åsikter förklaras inte vara liberala.

Mer frihet till föräldrarna = mer liberalt.

Men vänta nu här, det är en försäkring som finansieras med skattemedel. Staten har begränsningar för sådana försäkringar. Ingen liberal har hittills föreslagit en oändlig föräldraförsäkring, vilket väl rimligtvis borde ge maximal frihet. Ingen liberal har heller mig veterligen föreslagit att arbetslöshetsförsäkringen ska vara mer flexibel och betydligt högre, vilket borde ge mer frihet åt den arbetslöse. Med andra ord kan begränsningar i försäkringar diskuteras och till och med vara högst rimliga, men män förklarar ofta för mig att öronmärkningar i föräldraförsäkringen är socialism från helvetet.

Fri lek på förskolan – allt annat är oliberalt!

Fri lek från inblandning av genuspoliser, betyder ovanstående citat. För de är nog för iblandning av pedagoger för att motverka mobbing, något annat har jag inte hört. Med andra ord är inblandning ok ibland. Men nåde förskolan om de lägger bilar i dockvrån och dockor på bilbanan för att locka barnen att leka med ickestereotypa leksaker. Då indoktrinerar man dem på farligt sätt, förstår ni. Fler möjlighet är nämligen inte mer frihet, utan mest frihet får barnen alltid om de får välja själva, i alla fall enligt de män som förklarar detta för mig.

Att se strukturer är att tänka socialistiskt.

Ja, det är ofta jag hört det här. Att tala om att alla fria val inte är helt fria är inget annat än socialism och kollektivistiskt tänkande. Men hur kan liberaler vara så säkra på det? Behandlar vi inte pojkar och flickor lika när de är små så kan vi väl inte veta hur olika vi är som vuxna? Jag blir så trött på alla som ska förklara för mig att ett val är alltid fritt och att det bagage man har aldrig spelar in. Sedan brukar det bli så att männen förklarar att biologi är superviktigt och att vi feminister tror att biologi aldrig påverkar människor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.